‘Bellingcat: Istina u svijetu postistine’, dokumentarni film na AJB

Bellingcat: Istina u postčinjeničnom svijetu prati revolucionarni uspon “građanskog istraživačkog novinarstva”, poznatog kao Bellingcat, a riječ je o grupi internetskih istraživača posvećenih razotkrivanju istine u nejasnim medijskim pričama iz cijelog svijeta – od obaranja aviona Malaysia Airlinesa (MH17) do građanskog rata u Siriji ili misterioznog trovanja ruskog špijuna u Velikoj Britaniji.

Iz svog doma u Leicesteru de facto vođa grupe Eliot i njegov tim tragača za istinom preispituju rad novina, mreža i vlada.

Ovaj film ispituje mogućnosti istraživanja pomoću otvorenih izvora, dok gledaoci imaju priliku zaviriti u ekskluzivni svijet “građanskog istraživačkog novinarstva”.

HANS POOL, REŽISER

  • Šta Vas je nadahnulo da snimite ovaj dokumentarni film? Zašto ste smatrali da je to priča koju trebate ispričati?

– Sve je počelo kad sam u Volkskrantu [holandske novine] pročitao članak o saznanjima holandskog člana Bellingcata Daniela Romeina. Pitao sam se kako je moguće da neki građanin toliko toga uradi potpuno sam. Tada sam prvi put počeo razmišljati o snimanju filma o ovoj temi.

U početku sam mislio da će glavna tema filma biti istraživanje slučaja “MH17”. No, nakon što sam razgovarao sa članovima Bellingcata, shvatio sam da to internetsko udruženje istražuje mnogo više slučajeva, a ne samo “MH17”. Od zločina u Siriji do slučaja trovanja Skripalja Bellingcat je istraživao gotovo svaku temu na koju možete pomisliti. Ovih dana čini se da je teže doći do istine jer su vlade sve nepouzdanije, ali se ti momci ne predaju sve dok ne razotkriju istinu i ne uspiju predočiti dokaze.

Uz to, izuzetno me zanima razvoj interneta, njegova uloga u našem društvu i način na koji s njim komuniciramo. Danas nije potrebno da budete novinar da biste obavili vlastito istraživanje. Jedino što vam je potrebno jesu računar i internetska veza. Potječem iz vremena kad nije bilo interneta, ali sam zainteresiran Bellingcatovom istraživačkom metodologijom “otvorenih izvora”.

Od samog početka sam znao da želim izbjeći narativ po sistemu “a onda, a onda”… U ovom filmu želim povesti gledaoca sa sobom, učiniti ga učesnikom Bellingcatovog putovanja ka istini dok se slučaj sam razotkriva pred kamerom. Morate shvatiti da metodologija Bellingcata zahtijeva mnogo vremena, a ponekad ih njihova istraživanja dovedu i u ćorsokak. Nastojao sam svesti vrijeme provedeno u istraživanju slučaja, koje u realnosti može biti izuzetno dugo, na fascinantnu priču u trajanju otprilike tri minute.

I, da ne zaboravim; u ovom dokumentarcu također sam snimao Jaya Rosena i Claire Wardle, koji su uspjeli postići da se cijela stvar sagleda iz akademske perspektive. Sada je ovo film o svijetu u kojem živimo, a ne samo o petorici čudaka koji sjede ispred svojih računara.

Hans Pool (Holandija, 1962) nagrađivani je režiser i kinematograf, koji kombinira novinarski pristup s dubinom intelektualca.

Majstorski obrađuje teme koje je teško izraziti kinematografskim jezikom koji bi svi razumjeli.

Njegovi prethodni filmovi uključuju Putinov olimpijski san i Traženje ikone.

ELIOT HIGGINS, OSNIVAČ BELLINGCATA

Šta Vas je nadahnulo da počnete svoje prvo istraživanje? Postoji li neki poseban trenutak iz Vaše prošlosti koji je u Vama pokrenuo strast za pronalaženjem istine?

– To je bilo nešto zaista jednostavno: pokušaj da se potvrdi mjesto snimanja jednog videosnimka iz Libije, za koji se tvrdi da je snimljen na tom mjestu još 2011. U to vrijeme iz Libije je posredstvom društvenih mreža pristizalo mnoštvo informacija o tamošnjem sukobu i vođeno je mnogo rasprava o tome šta je od svega toga autentično. Čini se da je većina blogera koji su koristili te sadržaje bila više zainteresirana za teorije zavjere i iznošenje hrabrih tvrdnji na osnovu slabih dokaza, a ja sam želio stvoriti nešto transparentno i provjerljivo, pogotovo tada kad glavni mediji, izgleda, nisu ni sami bili sigurni šta raditi s takvim materijalom.

Izvor: Al Jazeera