Beljak dao iskaz zbog sumnji u kupovinu zastupnika

Krešo Beljak
Beljak je dao iskaz nakon što je USKOK potvrdio predistražne radnje vezano za Mađerov 'transfer'; nije želio komentirati predistražne postupke u vezi sa Zvanom Brumnićem (Žarko Baši? / Pixsell)

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Krešo Beljak u ponedjeljak je dao iskaz hrvatskoj policiji o slučaju moguće političke korupcije nakon prelaska HSS-ova saborskog zastupnika Mladena Mađera u saborski klub stranke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a u izjavi novinarima nije otkrio detalje o tomu koga je sve naveo u prijavi i odakle mu saznanja o navodnoj kupovini zastupnika.

Beljak je u policijskom odjelu za suzbijanje korupcije dao iskaz nakon što je hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) prošlog tjedna potvrdio da provodi izvide o Mađerovu “transferu” nakon što je Beljak ukazao na moguće nezakonitosti.

Zbog povezanosti s tim slučajem Beljak je ranije najavio i prijavu protiv župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića, koji je odbacio da je na bilo koji način povezan s prelaskom Mađera u Bandićev klub te je izjavio da će protiv Beljaka podnijeti tužbu za klevetu.

Brumnić negira

“Ne bih ni o njemu previše trošio riječi”, kazao je Beljak za N1 nakon što je izašao iz PNUSKOK-a na Oranicama, kako prenosi Hina.

Za Mađera je kazao kako je čvrsto vjerovao da ga ne mogu kupiti.

“Nije bilo osnove da ga prijavim. Kada je otišao, otišao je naglo i sve sumnje koje su bile prije su se utvrdile”, rekao je Beljak.

Nije želio komentirati USKOK-ove izvide u vezi s navodnim pokušajima podmićivanja zastupnika u Zagrebačkoj skupštini Zvane Brumnića iz Socijaldemokratske partije (SDP) s tri milijuna kuna (400.000 eura), koji je u ponedjeljak u podne zbog toga došao na ispitivanje u USKOK.

Hrvatski su mediji prošlog tjedna objavili informaciju kako je Brumniću nuđeno tri milijuna kuna da pređe u Bandićev klub, prenosi Večernji list.

Brumnić je u izjavi Hini opovrgnuo da je njemu osobno ili preko emisara bilo što nuđeno.

Nakon ispitivanja u USKOK-u u ponedjeljak Zvane Brumnić nije želio komentirati sumnje da mu je za prijelaz u stranku Milana Bandića nuđeno tri milijuna kuna.

“Reći ću samo da sam dao izjavu u USKOK-u”, kratko je kazao Brumnić nakon izlaska iz sjedišta USKOK-a.

Istu je tvrdnju ponovio i na pitanje je li potvrdio ili opovrgnuo sumnje da mu je nuđen novac.

Na tvrdnje hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da nema veze s političkom trgovinom i da se čelnici stranaka koje su slabe trebaju zapitati zašto im odlaze ljudi, Beljak je, pak, kazao kako mu je drago što se premijer bavi HSS-om i kako to znači da ih se boji.

“Drago mi je da se Plenković bavi HSS-om. To znači da nas se boji i to je potvrda da smo mi prava jedina opozicija u ovom trenutku”, ustvrdio je.

Beljak: Suludo je što gledamo u Saboru

Upitan za komentar na napise u medijima da je Bandić produžena ruka Andreja Plenkovića, kratko je odgovorio: “Može biti.”

Beljak smatra kako bi trebalo promijeniti izborni zakon da bi se spriječila politička trgovina te je poručio da je mijenjanje stranaka suprotno demokratskim uzusima.

“Ovo je suludo što gledamo u Saboru, ali i na županijskim skupštinama, na gradskim i općinskim razinama. Mijenjanje stranaka je suprotno demokratskim uzusima – ljudi glasaju za jedne, a dobiju druge, tako da to treba mijenjati na način da bude u skladu s Ustavom”, naglasio je.

Zagrebačka Gradska uprava u petak je potvrdila da je kći Mladena Mađera, koga se nakon prelaska iz kluba Hrvatske seljačke stranke (HSS) u saborski klub Milana Bandića počelo prozivati za političku korupciju, prošle godine zaposlena u gradskim upravnim tijelima.

Mađer je prelaskom postao 13. zastupnik u Bandićevu klubu, a dok vladajuća stranka prelaske u Bandićev klub objašnjava lošom situacijom u oporbenim redovima, saborska manjina tvrdi kako je riječ o prevari birača i primjeru koji ukazuje na loše izborno zakonodavstvo.

Izvor: Agencije