Belgijski parlament traži uvođenje sankcija Izraelu

Izrael je najavio aneksiju Jordanske doline i drugih teritorija na Zapadnoj obali na kojima su podignuta ilegalna jevrejska naselja (Reuters)

Belgijski federalni parlament usvojio je u petak rezoluciju kojom se traži od Vlade da pripremi listu kontramjera protiv Izraela u slučaju da anektira okupirana palestinska područja.

Rezolucija, koju je predložila stranka Zeleni, usvojena je sa 101 glasom za te 39 suzdržanih, javlja Anadolija.

Rezolucijom se poziva Vlada Belgije da jasno odredi kontramjere u slučaju bilo kakve izraelske aneksije.

„Pozivamo Vladu da igra vodeću ulogu na evropskom i multilateralnom nivou kako bi odredila listu efikasnih kontramjera kako bi se proporcionalno odgovorilo na bilo kakvu izraelsku aneksiju okupiranog palestinskog teritorija“, navodi se u tekstu rezolucije.

U rezoluciji se predlaže da Vlada Belgije formira određeni oblik evropske koalicije sa zemljama koje imaju sličan stav po ovom pitanju ukoliko bi Izrael anektirao palestinska područja.

Rezolucija o priznanju palestinske države

Rezolucija je pravno neobavezujuća, ali donosi značajnu poruku zastupnika koju belgijska vlada teško može ignorisati.

Zastupnici su trebali usvojiti još jednu rezoluciju kojom bi se tražilo priznavanje palestinske države, ali glasanje je odgođeno za sedam dana zbog amandmana predloženog u posljednjem trenutku.

Palestinski zvaničnici zaprijetili su ranije da će poništiti bilateralne sporazume s Izraelom ako se nastavi s planiranom aneksijom, što bi dodatno narušilo rješenje o dvije države.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu formirao je s liderom opozicije Bennyjem Gantzom zajedničku Vladu Izraela, a obojica su pritom najavili da će od 1. jula ubrzati plan aneksije Jordanske doline i drugih teritorija na Zapadnoj obali na kojima su podignuta ilegalna jevrejska naselja.

Zapadna obala, uključujući Istočni Jerusalem, smatra se okupiranom teritorijom prema međunarodnom pravu, zbog čega su sva jevrejska naselja na toj teritoriji, kao i planirana aneksija, ilegalni.

Izvor: Agencije