Oglasi

Belgijski ljekari oslobođeni optužbe za eutanaziju

Tri ljekara koji su učestvovali u eutanaziji mentalno oboljele pacijentkinje Tine Nys tužila je njezina porodica.
BolnicaBelgija je jedna od dvije zemlje koje dozvoljavaju eutanaziju za osobe s mentalnom bolešćuAl Jazeera - Ilustracija

Sud u Belgiji oslobodio je tri liječnika optužbe za ubojstvo trovanjem u slučaju koji se smatra ključnim testom za belgijske zakone o eutanaziji, javlja AP.

Tri liječnika sudjelovala su u eutanaziji nad 38-godišnjom mentalno oboljelom pacijentkinjom Tine Nys, koja je preminula 2010. godine.

Njezina obitelj tužila je liječnike tvrdeći da se eutanazija nije smjela dogoditi i da mentalno stanje pacijentkinje nije bilo beznadežno te da je liječenje bilo još uvijek moguće.

Višestruki pokušaji samoubistva

Nys se borila s psihijatrijskim problemima godinama i više puta je pokušala samoubojstvo, prenosi Tanjug.

"Ovo je takvo olakšanje", rekao je psihijatar Lieve Thienpont, jedan od liječnika oslobođenih optužbe za mrežu VRT.

Belgija je jedna od malobrojnih zemalja koja dozvoljava liječnicima da ubiju pacijente na njihov zahtjev i jedna od dvije koja dozvoljava eutanaziju za osobe s mentalnom bolešću.

Od približno 2.000 slučajeva eutanazije godišnje u Belgiji, vrlo mali broj je dozvoljen u slučaju psihijatrijskih oboljenja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.