Belgijski lideri traže obustavu prodaje oružja Saudijskoj Arabiji

'Le Soir' je objavio da Saudijska Arabija koristi belgijsko oružje u Jemenu (Screenshot)

Belgijski čelnici razmišljaju o obustavi prodaje oružja Saudijskoj Arabiji, objavio je nacionalni televizijski kanal RTBF, nakon što je objavljeno da se ono koristi u ratu u Jemenu.

Ministar vanjskih poslova Belgije Didier Reynders izjavio je za RTBF da bi „bilo dobro suspendovati isporuku oružja Saudijskoj Arabiji, ako se pokaže da je ono korišteno u tekućem konfliktu, kakav je onaj u Jemenu“.

U tom slučaju, regionalna vlada Valonije “morala” bi donijeti takvu odluku.

Prema Statutu Belgije, odgovornost za ovakve odluke donosi regija u kojoj se oružje proizvodi, a u ovom slučaju to je Valonija, iz koje je proizvođač oružja FN Herstal.

Regionalni predsjednik Willy Borsus rekao je za RTBF da „će ići koliko je moguće u nastojanju da se postojeća licenca za izvor oružja suspenduje“, ukoliko se pokaže da su prekršeni uvjeri pod kojima je ona izdata.

Rijad podržava i Khalifu Haftara

Belgijski list Le Soir u srijedu je objavio da je istraga pokazala kako je Rijad koristio belgijsko oružje i tehnologiju u operacijama protiv pokreta Husi u Jemenu, gdje su tokom četverogodišnjeg rata poginuli deseci hiljada ljudi.

Rat je izazvao krizu koju Ujedinjene nacije nazivaju najvećom humanitarnom, sa 3,3 miliona raseljenih ljudi, te 24,1 miliona kojima je potrebna  pomoć.

Pitanje prodaje oružja Saudijskoj Arabiji podijelilo je vlade evropskih država, pa tako francuski predsjednik Emmanuel Macron brani njegovu isporuku, govoreći da je to dio „borbe protiv terorizma“.

Njemačka je, s druge strane, suspendovala prodaju oružja Rijadu, nakon ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija u oktobru prošle godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu, stvarajući problem svojim evropskim partnerima, jer je ta odluka ugrozila prodaju oružja koje te zemlje prave zajedničkim snagama.

Diplomatski izvor je naveo da će se o ovog problemu raspravljat u ponedjeljak na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja EU-a u Briselu, tim prije što Saudijska Arabija, također, podržava pobunjenog libijskog generala Khalifu Haftara u njegovim poušajima da zbavil vlasti iz Tripolija koje EU priznaje.

Izvor: Agencije