Belgiji treće mjesto na Mundijalu

Reprezentacija Belgije je na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji savladala Englesku 2:0 i tako osvojila utješno treće mjesto, nakon što je u polufinalu izgubila od Francuske.

Prvi pogodak za Belgiju je u četvrtoj minuti postigao Thomas Meunier, nakon odličnog centaršuta Nacer Chadlija. U 82. minuti je Eden Hazard primio pas u šesnaestercu i izbio sam pred golmana. Pucao je u lijevi ugao i pogodio.

I jednoj, i drugoj reprezentaciji to je bio drugi pokušaj da se domognu trećeg mjesta jer u utakmicama koje su igrali 1990. godine (Engleska) i četiri godine ranije (Belgija) u tome nisu uspjeli.

Engleska je na tom Svjetskom prvenstvu, u utakmici za treće mjesto, izgubila od domaćina Italije (bilo je 2:1 za domaće) dok je Belgija na Svjetskom prvenstvu u Meksiku nakon produžetaka izgubila od Francuske (u regularnom dijelu susreta bilo je 2:2, a konačno 2:4).Englezi se, doduše, mogu pohvaliti titulom svjetskog prvaka osvojenom na svom terenu davne 1966. godine.

Hrvatska i Francuska za zlato

Na ovom Mundijalu, Engleska je u polufinalu izgubila od Hrvatske (nakon produžetaka bilo je 1:2), dok je Belgija poražena minimalnim rezultatom od Francuske.

Prethodno je Engleska, u četvrtfinalu, pobijedila Švedsku 2:0 te boljim izvođenjem jedanaesteraca izbacila Kolumbiju u osmini finala.

Belgija je prvo, među 16 reprezentacija, pobijedila Japan 3:2, a u utakmici četvrtfinala bila bolja od Brazila i slavila 2:1.

U nedjelju od 17:00 sati u Moskvi o tituli svjetskog prvaka odlučuju Hrvatska i Francuska.

Izvor: Al Jazeera i agencije