Belgija uvodi pilot program za brzo testiranje kod kuće

Oko 30.000 studenata i nastavnika sa belgijskog Univerziteta u Liegeu koristit će kod kuće testove za samotestiranje (EPA)

Hiljade studenata Belgijskog univerziteta od septembra svake sedmice će prikupljati kod kuće uzorak svoje pljuvačke za brzi test na COVID-19, koji će zamijeniti najčešće korištene briseve, a što predstavlja jedan od najvećih evropskih eksperimenata nove metode testiranja.

Ovaj pilot program mogao bi se primijeniti na drugim univerzitetima, u školama ili kompanijama ako se pokaže uspješnim u brzom otkrivanju žarišta infekcija među studentima, izjavili su belgijski istraživači i vladini zvaničnici Reutersu.

Belgija, koja je među evropskim zemljama najteže pogođenim pandemijom korona virusa, planira da intezivira testiranje od jeseni, prenio je Tanjug.

Oko 30.000 studenata i nastavnika sa belgijskog Univerziteta u Liegeu koristit će kod kuće testove za samotestiranje i donositi epruvete sa uzorkom pljuvačke svake nedelje u univerzitetske laboratorije do decembra.

“Oni će imati rezultate uvečer”, izjavio je Fabrice Bureau, zamjenik direktora za istraživanje na Univerzitetu.

Manja preciznost

Testovi pljuvačke kod kuće mogli bi u velikoj mjeri da povećaju kapacitet testiranja, a rezultati se dobijaju brže nego kod klasičnih testova, međutim oni su manje precizni jer je vjerovatnije da će virus biti pronađen u nosu i u zadnjem dijelu grla nego u pljuvački, pokazala je studija Belgijske agencije za lijekove sprovedena prošle sedmice.

Nazalni briseva otkrivaju virus u 80 posto slučajeva, dok testovi pljuvačke otkrivaju virus u 60 procenata, rekao je Bureau.

Izvor: Agencije