Stepen uzbune u Briselu ostaje na najvišem nivou

Stupanj uzbune u Briselu ostaje na najvišoj razini do ponedjeljka zbog neposredne opasnosti, rekao je belgijski premijer Charles Michel.

Jedna osoba od 21 uhićenih  u novim racijama  dovodi se u vezu sa napadima u Parizu.

Michel je pozvao ljude da ostanu mirni i dodao da je odluka o sigurnosnim mjerama donesena jer vlasti imaju informacije o mogućim napadima na više lokacija, javlja reporterka Al Jazeere Katarina Drlja.

Vlasti će ponovno razmotriti sigurnosno stanje idućeg ponedjeljka.

Plan je da podzemna željeznica i škole budu otvorene u srijedu.

Nastavlja se potraga za belgijskim državljaninom Salahom Abdeslamom, osumnjičenog za sudjelovanje u napadima na Pariz.

Iz Ureda državnog tužitelja priopćeno je da je pritvoren muškarac uhićen tijekom racija u noći na ponedjeljak.

Osumjičen je za sudjelovanje u aktivnostima terorističke grupe i za teroristički napad u Parizu.

Sudac istrage pustio je na slobodu 15 osoba nakon detaljnog ispitivanja.

Od petero uhićenih jutros, dvoje je pušteno. Nastavlja se istraga o preostalih troje uhićenih, a sudac istrage će donijeti odluku o eventualnom pritvoru u utorak.

”Ured državnog tužitelja želi istaći da nije neobično, tijekom velikih operacija poput one sinoć, privesti više ljudi samo zbog detaljnog ispitivanja ili radi pojašnjavanja zašto su se nalazili na mjestima pretresa. Zbog rizika suočavanja s oružjem, eksplozivima ili opasnim osobama, kao i iskustva iz nedavne prošlosti, potrebno je poduzimati izvanredne preventivne i sigurnosne mjere u ovakvim akcijama”, navode iz Ureda tužitelja.

Nove racije

Ranije u ponedjeljak, belgijske vlasti potvrdile su kako je u novim racijama na području Bruxellesa i Liegea uhapšeno još pet ljudi, čime je broj osoba lišenih slobode povećan na 21.

Ured državnog tužitelja je priopćio kako nedaleko Liegea uočeni BMW, za kojeg su mediji špekulirali da se u njemu nalazi odbjegli Salah Abdeslam, osumnjičen za sudjelovanje u napadima u Parizu, nema veze s aktualnom istragom.

Prethodno je belgijska policija provela 19 pretresa u više briselskih općina i tri u Charleroiju, gradu južno od Brisela, pri čemu je uhićeno 16 osoba, dok najtraženiji bjegunac Salah Abdeslam nije pronađen, objavilo je belgijsko tužiteljstvo na konferenciji za novinare.

Policija je pokrenula široku akciju na više lokacija na području Brisela, u općinama Molenbeek, Anderlecht, Jette, Schaerbeek, Foret, Woluwe-Saint-Lambert te u obližnjem gradu Charleroiju.

Privedeno je 16 osoba, no kod njih nije pronađeno nikakvo oružje ni eksploziv. 

Jedna osoba je u tim akcijama ozlijeđena. Incident se dogodio u Molenbeeku, gdje se jedna osoba automobilom zabila u policijski automobil, a policija je zatim otvorila vatru. Ostale akcije prošle su bez incidenata.

Zatvorene škole

Belgijske vlasti odlučile su zadržati razinu uzbune u Bruxellesu na najvišoj razini zbog mogućnosti napada, zbog čega u ponedjeljak nije prometovala podzemna željeznica, a sve škole u glavnom gradu Belgije su zatvorene.

Ne rade ni druge odgojne i obrazovne ustanove, zatvorena su kina i kazališta, a svugdje su pojačane kontrole, javila je Drlja.

“Kako bi pomogli roditeljima, Europska komisija dozvoljava opciju rada od kuće”, javlja Drlja.

“Pribojavamo se napada poput onih u Parizu, što znači da bi neki pojedinci mogli izvesti napade u Briselu na više mjesta i u isto vrijeme”, izjavio je premijer Charles Michel nakon sastanka nacionalnog Vijeća sigurnosti.

Belgijske vlasti su tokom vikenda na području Brisela uvele četvrti, najviši stupanj uzbune, dok u ostatku zemlje opasnost ostaje na trećoj razini.

Al Jazeerin reporter Paul Brennan javio je kako u Briselu “apsolutno nemoguće” dobiti informacije iz službenih izvora.

Belgijski Krizni centar pozvao je putem Twittera građane i novinare da ostanu mirni sve dok traju policijske akcije.

Ulice belgijske prijestolnice uglavnom su prazne, a policijska potraga za osumnjičenim napadačem iz Pariza Salahom Abdeslamom se nastavlja.

Razina uzbune je podignuta neposredno nakon sastanka ministara Europske unije, posvećenog borbi protiv terorizma i tjedan nakon napada pripadnika Islamske države Irak i Levant u Parizu u kojima je poginulo 129 osoba, a njih 352 ranjeno.

Izvor: Al Jazeera i agencije