Belgija: Smrtnost na razini one u Drugom svjetskom ratu

Povišena smrtnost od 10. marta može gotovo potpuno biti pripisana COVID-u 19 (EPA)

Zbog posljedica epidemije novog korona virusa u Belgiji smrtnost u aprilu u toj zemlji približila se razini iz razdoblja Drugog svjetskog rata od 1940. do 1945, pokazuje u ponedjeljak studija belgijskog univerziteta.

Prema privremenim podacima, u aprilu je u Belgiji umrlo 14.790 ljudi, znatno više od aprilskog prosjeka od 9.000 preminulih, objavio je Flamanski slobodni univerzitet (VUB) u Briselu.

“Smrtnost u Belgiji neuobičajeno je povišena na razinu bez presedana, posebno između 1. i 12. aprila, dok je samo u jednom danu, 10. aprila, preminulo 639 ljudi”, piše u istraživanju VUB-a.

Naučnici su izračunali da je stopa smrtnosti u aprilu 2020. bila za samo četiri posto niža od stope smrtnosti u aprilu 1941, tokom nacističke okupacije Belgije.

April najsmrtonosniji

“April 2020. bio je najsmrtonosniji mjesec od Drugog svjetskog rata i u apsolutnim brojkama i u odnosu na broj stanovnika”, dodaje se u studiji.

Povišena smtrnost u aprilu je općenito niža nego u januaru, februaru i martu, tri zimska mjeseca, kad uobičajeno hara gripa, ali je zbog korona virusa nastala “vanredna situacija”, koja se nastavila u aprilu, pojašnjava Patrick Deboosere, jedan od autora studije.

Povišena smrtnost od 10. marta može gotovo potpuno biti pripisana COVID-u 19, smatra Deboosere.

Istovremeno, kako je pokazala studija, znatno je opala smrtnost među mladima od 15 do 25 godine jer je zbog mjera karantina opao broj saobraćajnih nesreća.

Belgija prva na ljestvici

U Belgiji, zemlji s 11,5 miliona stanovnika, od virusa SARS-CoV-2 dosad je preminulo 9.080 ljudi, a broj potvrđenih slučajeva zaraze porastao je na 55.559.

Smrtnost od 783,5 ljudi na milion stanovnika u Belgiji viša je nego u Španiji (591).

Belgija je prva na ljestvici po broju umrlih na milion stanovnika, a slijede Španija, Italija, Velika Britanija, Francuska, Švedska, Holandija, Irska, SAD i Švicarska.

Izvor: Agencije