Belgija – kraljevstvo stripa

Belgija se smatra jednim od svjetski najbitnijih tržišta stripa. S više od 700 autora, ta zemlja ima više takvih umjetnika po kvadratnom kilometru nego bilo koja druga na svijetu. Brisel i Belgiju mnogi nazivaju i kraljevstvom stripa.

“Svake godine izlazi blizu 5.000 naslova, tako da i dalje ima ljudi koji dolaze u ovaj grad samo zbog stripova”, kazao je Denis Burgois, prodavač stripa.

Kolekcionari najčešće kupuju Tintina, zbirke i almanahe. Jedan veliki košta 1.500 eura, a zbog svega toga Brisel i njegove posjetioce sa gradskih zidova posmatraju nacrtani heroji.

Muzej stripa

“Iako je jedan od najpoznatijih stripovnih junaka Talični Tom kauboj, boje njegove odeće iste su kao boje belgijske zastave i odaju odakle on potiče. Odavde su i Štrumpfovi, Gaston i Tintin”, izvijestio je Al Jazeerin reporter Stefan Goranović.

A koliko je strip važan dio kulture Belgije i Brisela, pokazuje i podatak da u tom gradu već 27 godina postoji muzej koji se bavi isključivo stripom. Tu su veoma prepoznatljivi belgijski brendovi – neki su širom svijeta postali poznati zahvaljujući stripu, a neki kroz film.

“U svakom belgijskom domu pronaći ćete određenu količinu stripa i za nas je to savršeno normalno. Mi mislimo da tako treba biti. Mislim da je naš najveći ambasador stripa Tintin. Steven Spielberg je snimio i film. Ali, ako me pitate koji je junak najvažniji, rekla bih da su to Štrumpfovi”, istakla je Tina Anthoni iz Muzeja stripa u Briselu.

A, kao i često u životu, fikcija ima i neke realne strane.

“Štrumpfovi nam govore o nama, ljudima. Zapravo su vrlo lijeni, vole svoj miran život. Samo kada postoji prijetnja iz vanjskog svijeta, okupe se, drže se zajedno, jer su vrlo mali, pa moraju sarađivati”, rekla je Anthoni.

Sentimentalne i društvene teme

Biblioteka u Briselu čuva veliku i vrijednu kolekciju stripa, i to na mnogo svjetskih jezika. To je mjesto gdje se okupljaju stručnjaci za strip.

“Stripovi su postali strastveni u posljednje vrijeme, posljednjih 20 godina. Malo se manje obraćaju djeci, a više odraslima. U svakom slučaju, francusko-belgijski strip se okreće starijima. Može tretirati sve teme: sentimentalne ili društvene”, zaključio je Jean Claude De La Royere, kurator i stručnjak za strip.

Za razliku od mnogih segmenata štampe, strip se u Evropi i dalje dobro drži u borbi protiv svojih elektronskih verzija. Tamo smatraju da će tako ostati.

Izvor: Al Jazeera