Belgija konačno dobila novu Vladu

Novi belgijski premijer i ministri položili su zakletve pred belgijskim kraljem Philippeom (AFP)

Nova belgijska Vlada desnog centra položila je prisegu u subotu pred kraljem Philippeom, a time je okončana višemjesečna blokada vlasti nakon izbora od 25. svibnja, javile su agencije.

Na čelu novog kabineta ministara je frankofoni 38-godišnji liberal Charles Michel iz Reformatorskog pokreta (MR), predstavnik poznate belgijske političke dinastije i sin bivšeg ministra i europskog povjerenika Louisa Michela.

Agencija AP navodi da je, unatoč nadmoćnoj pobjedi, nacionalistička Nova flamanska alijansa (N-VA) Barta De Wevera dozvolila da frankofoni političar vodi tu jezički podijeljenu zemlju drugi put zaredom.

Michel najmlađi premijer u 174 godine

Reuters ističe da je ova vlada Belgije različita od dosadašnjih po mnogo čemu – prva je uključila flamansku partiju N-VA, prva je u kojoj nisu socijalisti od 1988. godine, a prva je i po tome što je u njoj samo jedna frankofona stranka od 1958. godine, prenosi Tanjug.

Michel je, također, najmlađi premijer od 1841. godine.

Ukupno je u novoj vladi 14 ministara i četiri državna tajnika, a šef diplomacije i vicepremijer ostao je Didier Reynders.

Drugi vicepremijer i ministar gospodarstva i zapošljavanja bit će bivši predsjednik regionalne flandrijske vlade Kris Peeters, a ministar financija je Johan Van Overtveldt.

Ministar obrane je Steven Vandeput, a unutarnjih poslova i vicepremijer Jan Jambon.

Britanska novinska agencija navodi da je četvorna koalicija – u kojoj su još i stranka desnog centra Kršćanski demokrati i Flamanci (CD&V), te Stranka otvorenih liberala i demokrata (OVLD), formirana nakon što je separatistička N-VA ublažila zahtjev za širom autonomijom Flamanaca, koji govore nizozemski, što je kao tema dominiralo belgijskom politikom posljednjih godina.

Međutim, N-VA je našla način da isključi frankofone socijaliste, koji su participirali u vladi posljednjih 26 godina, a koje neki među bogatijim Flamancima optužuju za prelijevanje novca u, o njemu ovisne, južne dijelove zemlje.

Slijede reforme

Među glavnim točkama programa novog kabineta je reforma sustava socijalnog osiguranja i reforma mirovinskog sustava.

Vlada je, između ostalog, obećala da će povećati granicu za umirovljenje sa 65 na 66 godina u 2020. i na 67 godina u 2030. godini, kao i da će smanjivati troškove, kako bi se uravnotežio nacionalni proračun do 2018. i smanjili dugovi.

Od približno 11 milijuna stanovnika blizu 60 posto belgijskog stanovništva su Flamanci, a približno 40 posto frankofoni Valonci na jugu.

Sastav novog saveza uzrokovao je da ga mediji nazivaju “kamikaza-koalicijom”, dok njezini članovi radije govore o “švedskoj koaliciji”, po stranačkim bojama i simbolima, koji odgovaraju zastavi Švedske.

Izvor: Agencije