Oglasi

Belgija dobila vladu 493 dana nakon izbora

Vladu, koju je, 493 dana nakon parlamentarnih izbora, dogovorilo sedam stranaka, vodit će flamanski liberal Alexander De Croo.
Novi premijer Alexender De Croo u četvrtak će pred zastupnicima Parlamenta održati nastupni govorEPA

Belgija je napokon dobila vladu, 493 dana nakon parlamentarnih izbora, održanih u maju prošle godine, a vodit će je flamanski liberal Alexander De Croo.

Sedam stranaka zaključilo je sporazum o novoj vladi, u kojoj će biti po dvije socijalističke stranke, dvije liberalne i dvije zelene stranke (po jedna flamanska i jedna frankofona) te flamanski demokršćani, prenosi Hina.

Preostalo je još dogovoriti imena 14 članova vlade.

Novu koaliciju u Belgiji nazivaju "koalicija Vivaldi", s obzirom da boje okupljenih stranaka odgovaraju bojama četiri godišnjih doba, a prema nazivu ciklusa četiri koncerta za violinu i orkestar italijanskog baroknog kompozitora Antonija Vivaldija.

Novi premijer De Croo u četvrtak će pred zastupnicima belgijskog Parlamenta održati nastupni govor.

Prvo zasjedanje u prostorijama EP-a

Sastanak će biti održan u sjedištu Evropskog parlamenta u Briselu, budući da u belgijskom Parlamentu nema dovoljno mjesta za sve zastupnike ako se želi poštovati socijalna distanca.

Bit će to prvi put u historiji da nacionalni Parlament zasjeda u prostorijama EP-a.

Od decembra 2018. godine Belgijom je upravljala manjinska vlada, nakon što je najjača flamanska stranka Novi flamanski savez (NVA) napustila koalicionu vladu Charlesa Michela.

Belgija je jezično i etnički podijeljena zemlja, u kojoj je za sklapanje koalicija u pravilu potrebno mnogo vremena.

Belgija drži i svjetski rekord po dužini pregovora o sastavljanju vlade.

Nakon izbora 2010. godine trebao je 541 dan da bi se dogovorila nova vlada.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.