Belfast odbacio tužbu protiv Brexita bez sporazuma

Sudija Visokog suda u Belfastu smatra da je Brexit 'bez ikakve sumnje slučaj političke naravi' (Reuters)

Visoki sud u Belfastu odbacio je u četvrtak tužbu kojom se traži zabrana britanskog izlaska iz Europske unije bez sporazuma jer je on, navodno, protivan sjevernoirskom mirovnom sporazumu iz 1998., prenosi Hina.

Slučaj je jedan u nizu tužbi širom Ujedinjenog Kraljevstva protiv strategije za Brexit premijera Borisa Johnsona. Johnson je rekao da Velika Britanija mora napustiti EU 31. listopada bez obzira na to je li osigurala dogovor o uređenom izlasku ili nije.

Škotski visoki prizivni sud presudio je dan ranije da je Johnsonova odluka kojom suspendira parlament na pet tjedana nezakonita te da bi trebala biti poništena, no na tu će presudu biti upućena žalba Vrhovnom sudu sljedećeg tjedna.

Presuda na 68 stranica

Raymond McCord, jedan od troje ljudi koji podržavaju slučaj u Sjevernoj Irskoj, rekao je da će se boriti protiv odluke tužbom koja bi mogla biti saslušana u petak i nada se priključiti drugim tužbama na najvišem sudu Ujedinjenog Kraljevstva sljedeće tjedna.

McCordovi odvjetnici tvrde da bi Brexit bez dogovora prekršio Sporazum na Veliki petak iz 1998., koji je donio mir pokrajini pod britanskom upravom, no sudac Bernard McCloskey rekao je da slučaj “ušao u zabranjenu zonu nepravnoga”.

“Smatram da je ovaj slučaj bez ikakve sumnje političke naravi”, zaključio je McCloskey u presudi napisanoj na 68 stranica. 

“Praktično svi dokazi pripadaju svijetu politike, i nacionalne i nadnacionalne”, istaknuo je sudac.

Na kome je obaveza pregovora?

Odvjetnik koji zastupa Johnsonovu vladu rekao je u ponedjeljak da je prema članku 50 Ugovora o EU-u obveza pregovaranja više na Bruxellesu nego na državama članicama.

Britanski zakoni iz 2017. i 2018. “pretpostavljaju, no ne zahtijevaju sporazum o povlačenju”, rekao je odvjetnik Tony McGleenan.

Tužba u Sjevernoj Irskoj također je uključila i pitanje suspenzije parlamenta, ali je sud odlučio obuhvatiti širi slučaj protiv izlaska “bez dogovora”.

Izvor: Agencije