Oglasi

Beitar ponovo potresaju incidenti

Nakon problema sa dovođenjem igrača muslimana, klubu iz Jerusalema zapaljene prostorije.
Policija je pokrenula istraguAl Jazeera

Izraelski nogometni klub Beitar iz Jerusalema ponovo potresaju incidenti. U januaru su njegovi navijači javno protestirali protiv dovođenja dvojice igrača muslimana iz Čečenije. U četvrtak navečer su zapaljene prostorije tog kluba, dan nakon što su četvorica navijača optužena za rasizam.

Problemi između navijača i kluba počeli su kada je u januaru vlasnik kluba odlučio da dovede dvojicu čečenskih igrača muslimanske vjere.

Navijači su kritizirali Upravu Beitara, ocjenjujući kako je prekršila neformalnu tradiciju da se u tim ne dovode igrači Arapi ili muslimani. U prvoj utakmici drugog dijela sezone navijači su na tribinama istakli transparent na kojem je pisalo: „Beitar će uvijek ostati 'čist'".

„Zbog paljenja prostorija povećat ćemo sigurnost na najviši mogući nivo. Pažnju usmjeravano i na narednu utakmicu koju Beitar igra u nedjelju protiv izraelsko-arapskog nogometnog kluba. Istraga za paljenje je pokrenuta i učinit ćemo sve da pronađemo odgovorne“, rekao je glasnogovornik policije Micky Rosenfeld.

Od 2005. godine Beitar je čak 20 puta bio pod istragom disciplinskih organa Nogometnog saveza Izraela.

Velika materijalna šteta

Ranije je Uprava kluba pokušala dovesti igrača muslimana iz Nigerije koji je zbog pritiska brzo napustio Jerusalem.

U požaru nije bilo povrijeđenih, ali je nanesena velika materijalna šteta jer su uništeni mnogbrojni pehari i odličja koje je ovaj klub stjecao godinama.

„Tu su historijske vrijednosti ovog kluba, ostvarenja naših legendarnih nogometaša. Vidite šta su učinili“, izjavio je neimenovani upravnik klupskih prostorija.

Za ovaj klub trenutno igraju dvojica mladih nogometaša iz Hrvatske, 23-godišnji Dino Škvor i tri godine mlađi Dominik Glavina, dok su ranije iz regije dres Beitara nosili Zoran Čampara, Dragan Isailović, Adem Kapič, Vladimir Petrović, Đovani Roso i Branko Savić.

Ovaj jerusalimski klub trenutno zauzima šesto mjesto na tabeli izraelskog prvenstva, koje su do sada osvajali šest puta.

Osim toga, i sedmerostruki su osvajači nacionalnog kupa.

Izvor: Al Jazeera i agencije