Beckham najavio kraj igračke karijere

Beckham je jedini engleski nogometaš koji je za vrijeme svoje 20-godišnje karijere osvajao prvenstva u četiri različite zemlje (Reuters)

Jedan od najpopularnijih nogometaša današnjice David Beckham, sedam dana nakon svog učitelja Alexa Fergusona, najavio je kraj igračke karijere.

Čovjek koji nije bio samo igrač, već i modna ikona i istinski sportski brend, povlači se u 38-oj godini nakon izuzetne nogometne karijere.

Beckham se povlači u velikom stilu: nakon što je sa Paris Saint Germainom osvojio  naslov prvaka Francuske.

Reakcije poznatih

Agencija Hina objavila je reakcije na njegovu odluku.

Gary Neville, Beckhamov suigrač u Manchester Unitedu: “Sa njim je bio užitak igrati, bio je drugačiji od ostalih, više je volio upošljavati suigrače negoli zabijati. Posljednji dani bili su povijesni kad su pitanju umirovljenja, otišli su Alex Ferguson i Paul Scholes, a sada i Beckham”.

Engleski nogometni izbornik Roy Hodgson: “Imao je zvjezdanu karijeru i status ikone. Sada će sigurno imati puno poslovnih ponuda koje namaju veze s nogometom, ali nadam se da će ostati vezan uz nogomet”.

Bivši kapitan engleske reprezentacije Terry Butcher: “Bio je odličan ambasador nogometa, ne samo u Engleskoj, već širom svijeta. Tamo gdje se je on pojavio sve je bilo puno novinara i navijača”.

Bivši engleski nogometni izbornik Steve McClaren: “Bio je veliki igrač i pobjednik, i taj mentalitet pobjednika prenosio je na svoje suigrače. Također, bio je veliki radnik i profesionalac, kad bi trening završio on bi još ostao na travnjaku i izvodio ‘slobodnjake'”.

Bivši engleski nogometni izbornik Sven-Goran Eriksson: “Bio je fanatastičan igrač, odličan čovjek i vjerojatno najpopularniji nogometaš na svijetu. Dok sam vodio englesku reprezentaciji sve se vrtjelo oko njega, kad bi došli na aerodrom ili u hotel svi su htjeli samo njega”.

Bivši engleski reprezentativac Gary Lineker: “Bio je odličan igrač, globalna zvijezda, veliki ambasador nogometa i Engleske i uzor mladima”.

Britanski premijer David Cameron: “Beckham je bio odličan nogometaš tokom cijele karijere i veliki ambasador svoje zemlje, sjetimo se samo što je sve učinio da bi London dobio domaćinstvo OI 2012. Čestitam mu na fantastičnoj karijeri”.

Mamac za sponzore

Igrač koji je obilježio jednu generaciju, pomogao je Parižanima da osvoje naslov nakon 19 godina. Bivši reprezentativac Engleske u karijeri je osvojio ukupno 19 trofeja od kojih je 10 u nacionalnim prvenstvima.

Najveći trag Beckham je ostavio u Manchester Unitedu.

Deset godina je, od 1993. do 2003. nosio dres legendarnog kluba u koji je stigao sa 14 godina.

Nakon sukoba sa trenerom Alexom Fergusonom, napustio je Old Traford i preselio se u Madrid.

Tamo je četiri sezone bio član popularnih Realovih Galaktikosa, a iz Španije se otisnuo preko Atlantika u Los Angeles, gdje je učinio da nogomet postane popularniji.

Kratko je, za vrijeme prvenstvenih pauza u Americi, u dva navrata igrao za Milan, a posljednji Beckhamov klub bio je Paris Saint Germain.

Beckham je jedini engleski nogometaš koji je za vrijeme svoje 20-godišnje karijere osvajao prvenstva u četiri različite zemlje.

Predvodio je englesku reprezentaciju na velikim takmičenjima od 1996. kada je debitovao za nacionalni tim i za koji je odigrao 115 utakmica.

Iako nije pripadao nogometnim umjetnicima, kao što su Zidan, Ronaldo ili Mesi, Beckham je imao nešto drugo: izgled koji je privlačio sponzore, što je slavni Englez znao unovčiti.

Godinama je bio najbolje plaćeni svjetski nogometaš, a uz bogate ugovora s klubovima, zarađivao je daleko više novca od reklama.

Upamćen po dobru

Njegovo bogatstvo se procjenjuje na 165 miliona funti, što ga čini najbogatijim britanskim sportistom svih vremena.   

Aktivno je učestvovao u promociji Olimpijskih igara 2012-te, a upravo je on upalio olimpijski plamen koji je nakon obilaska Velike Britanije stigao u njegov rodni grad London.

Svijet će ga definitivno pamtiti po dobru, jer je jedan od rijetkih koji je bio omiljen u bilo kom kutku zemaljske kugle.

Izvor: Al Jazeera i agencije