Beck: EU ne nameće rješenja

Beck: Građani i građanke zahtijevaju da im se ne postavljaju nove prepreke na putu ka EU-u (Reuters)

Zastupnica u njemačkom saveznom parlamentu Bundestag Marieluise Beck, koja boravi u posjeti Sarajevu, izjavila je da Evropska unija nije institucija koja nameće rješenja, nego institucija koja daje ponude i uvjete, čije je ispunjenje – odgovornost bosanskohercegovačkih političara, prenosi agencija Anadolija.

Beck je održala sastanak s predsjednikom bh. entiteta Federacija BiH Živkom Budimirom i zastupnikom Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Lazarom Prodanovićem, nakon čega je održana konferencija za novinare u Parlamentu BiH u Sarajevu.

Zastupnica njemačkog Bundestaga, osvrćući se na proteste građana, kazala je da među građanima Bosne i Hercegovine, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, postoje zahtjevi i potrebe za ekonomskim i političkim oporavkom države.

“Građani i građanke zahtijevaju da im se ne postavljaju nove prepreke na putu ka EU-u. Tokom posjete Tuzli i Sarajevu susrela sam se s mladim, kvalificiranim i obrazovanim ljudima, ljudima koji govore engleski jezik, koji su otvoreni i demokratski obrazovani i koji žele biti dio demokratskog evropskog društva”, pojasnila je Beck.

Štetan zastoj

Kazala je da demonstranti zahtijevaju od vlasti i međunarodne zajednice da se konačno preuzme odgovornost, prije svega za ekonomski i socijalni oporavak u Bosni i Hercegovini.

Ipak, kako je istakla, ne smije biti nasilja niti na strani policije, niti na strani demonstranata.

“Iskreno se nadam da će među političarima u državi biti dovoljno mudrosti i pameti da se vidljivim koracima pokaže kako ova zemlja može napredovati u pravcu EU integracija”, poručila je Beck.

Priznala je da je vidno određeno razočarenje u EU i u međunarodne institucije, i da to razumije.

“Međutim, EU nije institucija koja nameće rješenja. To je institucija koja daje ponude i veže ih za uvjete čije je ispunjavanje ili neispunjavanje – odgovornost državnih političara. Nadam se da će ovaj proces sada punom snagom napredovati”, izjavila je Beck.

Izvor: Agencije