Oglasi

Beč - prijestolnica pčela

Po zelenim površinama Beča raspoređeno je oko 5.000 košnica u kojima obitava 200 miliona pčela.
Beč ima 456 različitih vrsta divljih pčelaEPA

Za vrijeme ljeta u Beču živi i do 200 miliona pčela, a trenutno je po gradskim zelenim površinama raspoređeno oko 5.000 košnica. Ako uzmemo u obzir da se među njima nalazi 456 različitih vrsta - Beč je glavni grad pčela u Evropi, piše Fena.

Austrijska metropola nije samo jedan od gradova s najvećim udjelom zelenih površina, već je i prestonica pčela. Studija koju je naručila Gradska uprava za zaštitu okoliša Grada Beča pokazala je da Beč ima 456 različitih vrsta divljih pčela. 

Neke od košnica smještene su u parkovima ili u blizini Dunavskog kanala, ali i na drugim neobičnim mjestima - na centralnom groblju, u okviru Opšte bolnice ili na krovu gradske vijećnice u samom centru grada. 

Divlje pčele - važni oprašivači

Sekretarijat za zaštitu životne sredine definirao je nedavno različite mjere zaštite i ogranizirao aktivnosti po gradskim općinama kako bi se povećao broj insekata u Beču.

Naime, pčele, ose i drugi insekti postepeno gube svoja staništa zbog pesticida, klimatskih promjena i zagađenja.

Divlje pčele važni su oprašivači voća i biljaka pomoću kojih osiguravaju naše baze hrane i važan dio ekosistema. Također su i dio lanca ishrane za ptice ili male sisavce. Insekticide stoga treba izbjegavati ako je moguće, jer oni ne uništavaju samo štetočine, već i korisnu faunu insekata, saopćeno je iz Eurocomm-PR Sarajevo, prenosi Hina.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.