Oglasi

Beč najbolji grad po kvalitetu življenja

Prema studiji globalne konsultantsko-preduzetničke grupe Mercer, drugo mjesto pripalo je švicarskom Zuerichu, a treće najvećem gradu Novog Zelanda Aucklandu.
U istraživanju se upoređuje 40-ak faktoraArhiva

U konkurenciji 231 svjetskog grada glavni grad Austrije Beč i ove je godine, deveti put zaredom, proglašen najboljim gradom na svijetu kad je u pitanju kvalitet življenja, rezultati su studije globalne konsultantsko-preduzetničke grupe Mercer.

Grupa Mercer već 20 godina provodi godišnje istraživanje kako bi pomogla kompanijama i organizacijama da procijene plaće za svoje zaposlenike u inozemstvu.

U istraživanju se upoređuje 40-ak faktora, poput političke stabilnosti, infrastrukture, zdravstvene zaštite, obrazovanja, stepena kriminala, rekreacije, kulture, brige o okolini, ličnih sloboda na način da se sabiraju bodovi u svim kategorijama: političkoj, socijalnoj i privrednoj.

London i Pariz stagniraju

Među prvih 20 gradova malo je promjena u odnosu na prošlogodišnju tabelu.

Drugo mjesto pripalo je švicarskom Zuerichu, a treće najvećem gradu Novog Zelanda Aucklandu.

Slijede Muenchen, Vancouver, Duesseldorf, Frankfurt, Ženeva, Kopenhagen, Basel, Sydney, Amsterdam, Berlin, Bern, Wellington, Melbourne, Toronto, Luxembourg, Ottawa i Hamburg.

Najbolje rangirani britanski grad jest London, koji je zauzeo 41. mjesto, što znači da je pao za mjesto u odnosu na prošlu godinu, zbog velikog saobraćajnog i industrijskog zagađenja.

Slična je sudbina zadesila i Pariz, koji je ove godine pao s 38. na 39. mjesto.

Ljubljana i Zagreb najbolji u regiji

Mnogo bolje nego prošle godine stoje glavni gradovi zemalja istočne Evrope: Zagreb je 98, s poboljšanjem ukupnog skora za 15 posto;  Sarajevo je 159, s poboljšanjem za 21,5 posto; Beograd je 139, s poboljšanjem za 18,3 posto; Ljubljana je zauzela 75. mjesto.

"Glavni faktori za bolje rangiranje istočnoevropskih gradova jesu poboljšanje zdravstvenih usluga, lična sigurnost, poboljšanja u prijevozu, rekreativnim sadržajima i pratećoj gradskoj infrastrukturi, kao i opće poboljšanje životnog standarda", rekla je viša partnerica i predsjednica Mercerovog odjela za regiju EuroPac Martine Ferland.

Na začelju tabele, kao i prethodne godine, nalaze se Bagdad, Bangui, Sana, Port-au-Prince, Khartoum, N'Djamena, Damask, Brazzaville i Kinshasa.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.