Bebe i djeca umiru od hladnoće u kampu u Siriji

Izbjeglice, Sirija, Kamp
U WHO-u kažu da djeca umiru od pothlađivanja, dok su njihove porodice mislile da su pobjegle u sigurnost (Reuters)

Najmanje 29 beba i djece umrlo je u prepunom kampu na sjeveroistoku Sirije u posljednjih osam tjedana, većinom zbog pothlađivanja, izvijestila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). 

Približno 23.000 ljudi, bježeći od sukoba u Deir ez-Zoru između skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) i sirijskih demokratskih snaga koje podupire SAD, pristigle su u kamp Al-Hol.

Elizabeth Hoff, predstavnica WHO-a u Siriji, rekla je da je stanje u kampu užasno, da “djeca umiru od pothlađivanja, dok su njihove obitelji mislile da su pobjegle u sigurnost”, prenosi Hina.

Agencije UN-a pozivaju na nesmetan pristup kampu i navode da je situacija postala “kritična” za 33.000 ljudi, većinom žene i djecu, koji žive ondje u uvjetima oštre i hladne zime. 

Na otvorenom bez šatora, pokrivača, grijanja

Mnogi raseljeni koji su hodali danima ili putovali u otvorenim kamionima pristizali su pothranjeni i iscrpljeni nakon “godina siromaštva” pod kontrolom ISIL-a, navodi se u izvješću.

“Tisuće pristiglih primorano je provesti nekoliko noći na otvorenome bez šatora, pokrivača i grijanja”, dodaje WHO.

Ekipe WHO-a neprekidno su u kampu i provjeravaju nove dolaske, provode cijepljenja i šalju teško pothranjenu djecu u bolnicu u Al-Hasakahu.

“Humanitarni pristup kampu i okružnim cestama otežavaju birokratske zapreke i sigurnosna ograničenja”, dodaju iz WHO-a i pozivaju sve strane da osiguraju nesmetan pristup radi spašavanja života.

Izvor: Agencije