Bayern deklasirao Arsenal u Londonu

Mueller postiže gol za vodstvo Bayerna u Londonu od 2:0 (Reuters)

Nogometaši njemačkog Bayerna iz Minhena na domak su plasmana u četvrtfinale Lige evropskih prvaka nakon što su u utorak navečer, kao gosti u Londonu, savladali engleski Arsenal 3:1. U drugom meču večeri, portugalski Porto je kao domaćin minimalno (1:0) pobijedio špansku Malagu.

Gosti iz Bavarije su dominirali u prvom duelu ovih klubova u osmini finala na stadionu „Topnika“ i poveli već nakon sedam minuta igre, kada je Thomas Mueller centrirao sa desne strane šesnaesterca, a Toni Kroos odlično zahvatio loptu iz voleja i savladao golmana domaćih Wojciecha Szczesnyja.

Četrnaest minuta kasnije, već je 2:0 za Bayern. Kroos je izveo korner, Szczesny odbranio šut Daniela van Buytena, da bi Mueller odlično reagirao i „pospremio“ loptu u mrežu Arsenala.

Nakon drugog gola, njemački tim je malo više povukao odbranu ka svome golu, domaći su napravili nekoliko prilika, ali je prvih 45 minuta okončano 2:0.

U 10. minutu nastavka, nekadašnji igrač Bayerna, a sada napadač Arsenala, Lukas Podolski, donio je nadu u preokret domaćima. Jack Wilshere je izveo korner za domaće, lopta je preskočila golmana gostiju Manuela Neuera i stigla do Podolskog, koji ju je mirno poslao u mrežu Bavaraca.

Ipak, konačnih 3:1 postavio je hrvatski internacionalac Mario Mandžukić. Akciju je započeo Holanđanin Arjen Robben, dodao do Philipa Lahma, a on gađao Mandžukića, koga je lopta pogodila u petu i prevarila čuvara mreže Arsenala.

Slavlje Porta

Dosta južnije od Londona, Porto je kao domaćin savladao veliko iznenađenje dosadašnjeg toka Lige prvaka Malagu,1:0.

Jedini pogodak večeri djelo je Joaoa Moutinha iz 55. minute. Centrirao je Alex Sandro, lopta je prošla kroz odbranu španske ekipe, a potom ju je Portugalac poslao kroz noge gostujućeg golmana, Argentinca Willyja.

Mečevi osmine finala Lige prvaka na programu su i u srijedu. Italijanski Milan i španska Barcelona na San Siru igraju veliki derbi, dok turski Galatasaray, pojačan Didierom Drogbom, dočekuje njemački Schalke.

Izvor: Al Jazeera i agencije