Oglasi

Bayer ukida hiljade radnih mjesta širom svijeta

Njemački farmaceutski div su suočava s bujicom tužbi u američkim sudovima zbog korištenja glifozata.
Bayer je u junu zaključio ugovor o kupovini farmaceutske kompanije Monsanto vrijedan 63 milijarde dolaraArhiva

Farmaceutski div Bayer planira ukinuti 12.000 radnih mjesta širom svijeta, od čega "značajan udio" otpada na Njemačku, saopćila je kompanija.

Firma sa sjedištem u Leverkusenu u junu je zaključila ugovor o kupovini farmaceutske kompanije Monsanto vrijedan 63 milijarde dolara.

Bayer su suočava s bujicom tužbi u američkim sudovima zbog korištenja glifozata - sastojka pronađenog u Monsantovom sredstvu za uništenje korova Roundup, za koji neki vjeruju da je kancerogen, prenosi agencija dpa.

Strah od spajanja s Monsantom

Bayerov poljoprivredni odjel proizvodi sjeme i hemikalije protiv korova i insekata, ali je poznatiji po farmaceutskim proizvodima poput Aspirina i Alka-Seltzera.

Monsanto je poznat po svojim genetski modificiranim sjemenima poljoprivrednih kultura, kao što su kukuruz, soja, pamuk i pšenica.

Brojne poljoprivredna i udruženja za zaštitu okoliša suprotstavljaju se spajanjima, strahujući od moći tih kompanija i prednosti koje im garantiraju digitalni podaci o poljoprivredi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.