Bayer ukida 4.500 radnih mjesta u Njemačkoj

Njemački farmaceutski gigant trenutno ima 32.100 zaposlenih u 'domovini' (EPA)

Hemijski i farmaceutski gigant Bayer ukinut će 4.500 radnih mjesta na domaćem, njemačkom tržištu, saopćili su iz te kompanije.

Ovih 4.500 pozicija spada u 12.000 radnih mjesta čije je ukidanje najavljeno prošle godine, prenosi agencija AP.

Njemački farmaceutski gigant trenutno ima oko 32.100 zaposlenih u “domovini”.

Bayer se bori s posljedicama tužbe o navodnom kancerogenom efektu proizvoda za uništavanje korova “roundup”, koji je kompanija dobila kupovinom američkog rivala Monsanto.

Odšteta zbog tumora

Ranije je federalna porota Okružnog suda SAD-a u San Franciscu naložila Monsantu da plati više od 80 miliona dolara odštete jednom čovjeku iz Kalifornije oboljelom od raka, čiju je bolest, kako je utvrđeno, djelimično izazvala upotreba popularnog herbicida “roundup”.

Šestočlana porota je odlučila da je Monsanto odgovoran za bolest tog čoveka jer na svom prozivodu nije istakao upozorenje na opasnost od izazivanja raka, piše New York Times.

Bayer, koji je prošle godine preuzeo Monsanto, ranije je saopćio kako je razočaran odlukom porote.

“Ova odluka ne mijenja težinu gotovo četiri desetljeća intenzivnog naučnog rada i zaključaka regulatora širom svijeta koji idu u prilog sigurnosti naših herbicida baziranih na glifosatu i koji potvrduju da oni nisu kancerogeni”, navodi se u saopćenju njemačke kompanije.

Izvor: Agencije