Oglasi

Bavarska želi produžiti granične kontrole ka Austriji

Nismo dovoljno napredovali sa zaštitom vanjske granice Evropske unije, ističe ministar unutrašnjih poslova njemačke pokrajine.
Joachim Herrmann kaže da su bavarske vlasti radile na felksibilnijom kontrolamaEPA

Ministar unutrašnjih poslova njemačke pokrajine Bavarska Joachim Herrmann zalaže se da se zbog migranata i nakon novembra produže granične kontrole ka Austriji.

"Moja je procjena da, nažalost, nismo dovoljno napredovali sa zaštitom vanjske granice Evropske unije da smo u mogućnosti odreći se ovih kontrola ka Austriji", objasnio je Herrmann agenciji APA.

Fleksibilnije kontrole

Rekao je da su bavarske vlasti radile na felksibilnijom kontrolama, kako bi se smanjile gužve, i dodao da su kolone kod Salzburga i Kufsteina daleko manje.

Herrmann ističe da je pristalica Šengenskog sistema, ali da je moguće vratiti se njemu kada bude usposatvljena uredna kontrola na vanjskim granicama EU-a.

Cilj mora biti da se tema kompletnog sistema azila, Dublinskih pravila iznova analizira, dodajući da će to zasigurno biti tema kojom će se morati baviti nova Evropska komisija.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.