Bauk: Dragi HDZ-ovci, sretan vam Dan Republike Srpske

Ono što stvar čini pomalo bizarnom jest da je na toj proslavi odlikovana osoba [Slavko Lisica] koju je Županijski sud u Šibeniku osudio zbog ratnog zločina, napisao je Bauk (Patrik Macek / PIXSELL)

Saborski zastupnik Arsen Bauk ocijenio je prisustvo čelnika Hrvatske demokratske zajednice Dragana Čovića na obilježavanju dana bh. entiteta Republika Srpska “sramotnim, apsurdnim i pomalo bizarnim”.

“Republika Srpska kao dio ustavnog uređenja Bosne i Hercegovine svakako ima pravo obilježavati svoj dan. Ali dokle god je datum vezan uz razdoblje Mladić/Karadžićeve tvorevine i posebno (ili posljedično), dokle god je on izvan ustavnog poretka BIH predstavnici hrvatskog naroda (legitimni ili legalni) ne bi trebali sudjelovati u proslavama takve vrste, ako ni zbog čega onda zbog 135.000 protjeranih Hrvata”, napisao je Bauk na Facebooku.

“Ono što stvar čini pomalo bizarnom jest da je na toj proslavi odlikovana osoba [Slavko Lisica] koju je Županijski sud u Šibeniku osudio zbog ratnog zločina. Nadam se da zbog toga Gradsko vijeće Šibenika Dragana Čovića neće proglasiti ‘personom non grata'”, dodao je Bauk.

Napisao je i kako mu “više nije do šale” nakon što je saznao da HDZ slavi 9. siječnja.

Čović i Bevanda na svečanoj akademiji

“Dragi HDZ-ovci, sretan vam Dan Republike Srpske”, zaključio je Bauk.

Čović je, zajedno sa stranačkim kolegom i državnim ministrom financija Vjekoslavom Bevandom te hrvatskim veleposlanikom u BiH Ivanom Del Vechiom, prisustvovao svečanoj akademiji povodom dana Republike Srpske, koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio – neustavnim.

Čovićev potez osudili su brojni političari u BiH i Hrvatskoj.

Putem Twittera oglasio se i bivši hrvatski ministar pravosuđa, a danas saborski zastupnik Orsat Miljenić.

“To što član HDZ-a Čović ide na ovo je njegov problem i problem HDZ-a. S kim si, takav si. Međutim, to sto RH šalje svog veleposlanika na proslavu stvaranja Karadžićeva tvorevine i na dodjelu odlikovanja osobi koja je napadala Šibenik je sramota za sve nas”, napisao je Miljenić.

Medved: Prisustvo hrvatskog ambasadora neprimjereno

U sklopu proslave posthumno je odlikovan bivši časnik JNA Slavko Lisica koji je u Hrvatskoj osuđen za ratne zločine.

Ministar obrane Damir Krstičević taj je čin okarakterizirao kao sramotan te rekao kako nikad ne bi prisustvovao takvoj proslavi.

S druge strane, HDZ-ov ministar branitelja Tomo Medved nije htio komentirati Čovićevo prisustvo, ali je zato postupak veleposlanika Del Vechia osudio kao neprimjeren. 

“Koliko mi je poznato, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije bilo upoznato s njegovim boravkom i zatražilo je očitovanje o tome”, rekao je Medved.

Na upit novinara treba li snositi odgovornost, odgovorio je kako će o tome odlučiti ministarstvo.

“U svakom slučaju – neprimjeren postupak”, zaključio je Medved.

Izvor: Al Jazeera i agencije