Baterija za telefone tri puta dugotrajnija

Da bi baterije s litijskom anodom ušle u upotrebu, potreban je dodatni inženjerski rad, potom novac i podrška velikih tehnoloških igrača (AFP)

Znanstvenici sa Sveučilišta Stanford napravili su prototip nove litijske baterije za telefone koja traje tri puta duže od baterija sadašnjih pametnih telefona.

To znači da će baterije telefona u budućnosti omogućiti korištenje većeg broja aplikacija i dužu upotrebu samog aparata.

Znanstvenici su uspjeli razviti prototip sa čistom metalnom anodom, po čemu se ova baterija razlikuje od aktualnih litij-ionskih baterija, prenosi Srna International Business Times.

Litij kao ‘Sveti gral’

“Od svih materijala koji se mogu iskoristiti u anodi, litij ima najveći potencijal. Neki ga nazivaju Svetim gralom”, izjavio je Yi Cui, profesor znanosti o materijalima i inženjeringu, vodeći znanstvenik ovog istraživanja.

Litij posjeduje najveću energetsku gustinu i specifični kapacitet u usporedbi s ostalim materijalima, a povećanje snage po zapremini omogućit će stvaranje lakših i efikasnijih baterija, koje će naći primjenu u laganim prenosivim uređajima, ali i električnim automobilima budućnosti.

“Mogli biste imati mobilni telefon s baterijom koja traje dva ili tri puta duže ili električni automobil s dometom od 500 kilometara za samo 25.000 dolara, što je usporedivo s automobilom s unutarnjim sagorijevanjem koji troši 5,8 litara goriva na 100 kilometara”, izjavio je Steven Chu, profesor na Sveučilištu Stanford i bivši američki ministar za energetiku.

Potreban daljnji rad i novac

Da bi baterije s litijskom anodom ušle u upotrebu, potreban je dodatni inženjerski rad, potom novac i potpora velikih tehnoloških igrača ovom projektu.

Znanstvenici trenutačno pokušavaju u potpunosti napuniti okvir za baterijsku anodu litijem.

Konvencionalne baterije imaju tri osnovne komponente – anodu, katodu i elektrolit. Elektrolit može biti čvrst ili tekuč i povezuje anodu i katodu kao odvojene komponente, ali samo do određenog stupnja preciznosti.

Izvor: Agencije