Basra ukrašena svjetskim znamenitostima

Toranj u Basri je umanjena verzija Ajfelovog tornja (Al Jazeera)

Piše: Abdullah Al-Refai

BASRA – Kada se autobus zaustavi na putu koji vodi do mjesta Al-Zubair, zapadno od iračkog grada Basre, vozač rukom pokaže na željeznu strukturu koja stoji uspravno pored puta i kaže: “Evo, stigli smo u Pariz.”

Naravno, putnici se potom naginju kroz prozor i s velikim interesiranjem posmatraju basrijsku verziju Ajfelovog tornja.

Toranj predstavlja umanjenu verziju poznatog tornja, kojeg je u Parizu 1889. godine sagradio Alexandre Gustav Eiffel sa saradnicima povodom Svjetske izložbe održane u to vrijeme.

Što se tiče Ajfelovog tornja u Basri, sagrađen je u sklopu novog zabavnog parka, čija površina iznosi 27.000 metara kvadratnih, dok se procjenjuje da će njegova ukupna izgradnja koštati 4,2 miliona dolara.

Zabavni park će obuhvatati različite sadržaje, kao što su platforma za lansiranje vatrometa, različit izbor elektronskih igara za djecu, pored sale za pozorišne predstave, zoološkog vrta, zatvorenog bazena i restorana za posjetitelje.

Spoj civilizacije i novih trendova

Nastavnik historije Mohammed Abdel Salam podsjetio je kako se u Basri nalaze različiti primjeri historijskih i turističkih znamenitosti iz iračkih, ali i drugih arapskih i zapadnih gradova, poput Ajfelovog tornja, čija visina iznosi 24 metra, i Babilonskog lava, kopije historijskog spomenika iz drevnog grada Babilona, u centralnom Iraku.

Kaže da stanovnici Basre počinju koristiti iskustva drugih kako bi uljepšali svoj grad te da se taj utjecaj “veoma jasno može primijetiti i po imenima gradova u kojima su živjeli tokom svog izgnanstva. Tako zabavni park nosi ime ‘Julphar’, što je zapravo staro ime emirata Ras al-Khaimah.”

Fotograf Mahmoud Al-Jazairi smatra da je prenošenje kulture “nešto osnovno kod naroda te se nadamo da će ovo biti samo dodatna motivacija da se prenese i naša povijest i kultura, koja je mnogo starija od Ajfelovog tornja. Možda je bilo bolje da je irački arhitekta razmišljao kako da isprojektira historijski spomenik u kojem bi se spajale arapska civilizacija i savremeni trendovi uz zabavu koja se ovdje pruža.”

Dodaje kako svi željno očekuju završetak izgradnje infrastrukture u Basri, “kako bismo se upoznali s našom civilizacijom preko pojedinih građevina koje se nalaze u našem gradu. Ne vidim problem u imitiranju drugih, ali uz uslov da ne zaboravimo djela naših iračkih predaka.”

Književnica Nuran al-Moussawi, pak, kaže da “Basri trebaju ovakvi projekti, nakon što je uništena turistička infrastruktura, te da u gradu postoji velika potreba za rekreacijskim sadržajima.”

Autentične znamenitosti

Smatra da bi bilo bolje da ovakvi projekti “utjelovljuju naše historijske znamenitosti”, jer se Irak može pohvaliti prelijepim historijskim spomenicima, što bi posjetiteljima pružilo bolju sliku o Iraku i njegovim autentičnim znamenitostima.

Širenjem problema nezaposlenosti, omladina se nakon završetka škole sada može nadati novim prilikama za posao, što će im omogućiti izgradnja novih investicijskih projekata u pokrajini.

Mladić Ahmad Karim kaže: “Zvaničnici su nam dali obećanje da će se izgradnjom zabavnog parka otvoriti 120 radnih mjesta te da postoje i drugi projekti koji će pružiti priliku mladima za zaposlenje.”

“Ttoranj koji se nalazi u Basri liči na francuski Ajfelov toranj i lijepa prilika da se svi oni koji nisu nikada vidjeli ovaj toranj osim na slikama upoznaju s njim. No, problem je što se ne možemo slikati ispred njega, jer osobe koje rade na osiguranju to ne dozvoljavaju”, rekao je Karim.

Istakao je da će ovo mjesto biti veoma atraktivno za porodice, posebno zbog toga što se nalazi izvan gradske vreve i u blizini sportskog centra.

Izvor: Al Jazeera