Bašić: Nema medalja bez vrhunskih golmana

Mirko Bašić je proglašen dva puta najboljim golmanom svijeta (Dalibor Urukalovi? / Pixsell)

Trener golmana rukometne reprezentacije Hrvatske Mirko Bašić nezadovoljan je šestim mjestom ‘Kauboja’ na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj i Danskoj. Prema riječima nekadašnjeg legendarnog golmana koji je osvojio sve moguće trofeje u rukometu, Hrvatska je posjedovala kvalitet za plasman u polufinale, ali je neočekivani poraz od Brazila sa 26:29 u drugoj fazi takmičenja presudio da otpadne iz borbe za medalje.

Nakon sjajnog starta i prve pozicije u grupi B sa maksimalnim učinkom od pet pobjeda, rukometaši Hrvatske zakazali su protiv Brazila i potom su minimalno poraženi od domaćina Njemačke 21:22, čime su izgubili šanse za polufinale. Na kraju se selekcija koju predvodi Lino Červar morala zadovoljiti šestom pozicijom koja im omogućuje nastup u kvalifikacijama za Olimpijske igre 2020. u Tokiju.

Bašić je proglašen dva puta najboljim golmanom svijeta 1982. i 1986. Bio je član zlatne jugoslovenske generacije, olimpijskog šampiona 1984. godine na igrama u Los Angelesu i svjetskog prvaka dvije godine kasnije u Švajcarskoj. Sa čuvenim timom šabačke Metaloplastike osvojio je dvostruku titulu klupskog prvaka Evrope 1985. i 1986, te sedam naslova prvaka bivše države. Višestruki je prvak i pobjednik Kupa Hrvatske u dresu Badel Zagreba 1862, sa kojim je nastupao u tri uzastopna finala Lige prvaka. Šampionske titule osvajao je i sa bjelovarskim Partizanom, francuskim ekipama Venissieux i Vitrolles, te mađarskim Veszpremom. Osvojio je impozantan broj trofeja u fenomenalnoj golmanskoj karijeri. Kao trener golmana selekcije Hrvatske postao je vlasnik zlatne medalje na SP-u 2003. u Portugalu.   

U intervjuu se osvrnuo na nastup Hrvatske i selekcija iz regiona na ovogodišnjem rukometnom Mundijalu, šanse ‘Kauboja’ za plasman na Euro i Ljetne olimpijske igre 2020, naredne utakmice protiv Srbije u kvalifikacijama za Euro, favorite za osvajanje Lige prvaka i ulogu golmana u rezultatima na velikim takmičenjima.

  • Da li ste zadovoljni šestim mjestom Hrvatske na prvenstvu svijeta?

– Apsolutno nisam zadovoljan jer smo u ovoj konstelaciji snaga imali potencijal da budemo među četiri najbolje svjetske reprezentacije i borimo se za medalje. Međutim, kiksali smo u utakmici protiv Brazila. Ekipa nije bila psihološki spremna da se vrati nakon ove izgubljene utakmice u kojoj je unaprijed uknjižila bodove. Uz to, ozlijedio se jedan od najboljih igrača Hrvatske Luka Cindrić protiv Brazila i propustio je ostatak prvenstva. Da smo ga imali u ekipi, vjerujem da bismo prošli u polufinale.

  • Kako su hrvatski golmani Marin Šego i Ivan Stevanović odradili posao na SP-u?

– Nakon dugo vremena golmani su izvanredno branili na ovom natjecanju i u svim utakmicama bili su bolji od protivničkih golmana, zabilježivši veći broj odbrana. Drago mi je da je Šego pokazao da dobri nastupi u Ligi prvaka nisu slučajni. Potvrdio je odličnu formu i u reprezentaciji, dok je drugi golman Stevanović, koji je malo branio, pokazao kvalitet.

  • Koliki je doprinos golmana u rezultatima na velikim takmičenjima?

– Nijedna reprezentacija nije osvojila zlatnu medalju bez vrhunskih vratara. Omeyer i Gerard su izvanredno branili na svim prvenstvima i olimpijadama, na kojima su Francuzi osvajali zlatne medalje. Na nedavno održanom SP-u Danac Landin je bio najbolji vratar i dokazao po ko zna koji put da se do zlata može doći samo ako vratar brani vrhunski.

  • Ko su trenutno najbolji svjetski golmani?

– Thierry Omeyer je najbolji golman svijeta. O tome govori broj osvojenih titula i medalja na prvenstvima, kao i njegov doprinos. Već je u poznim godinama i trebao bi završiti karijeru iduće godine, te drugi preuzimaju primat. Landin i Gerard su odlični i biće dva najbolja vratara svijeta u narednom periodu.

  • Kako komentarišete plasmane Makedonije na 15. i Srbije na 18. mjesto na SP-u?

– Mislim da Makedonija nije na vrijeme podmladila reprezentaciju i da joj igra najviše ovisi o Kirilu Lazarovu, koji će ubrzo navršiti 39 godina. Njegova karijera je na zalasku i sam ne može biti nosilac igre Makedonije, kao u ranijem periodu.

Selekcija Srbije platila je danak odlasku mladih igrača prije vremena u inostranstvo. Zbog preranog odlaska oni se vani izgube, a u Srbiji nema ekipe koja bi bila konkurentna i igrala zapaženu ulogu u evropskim kupovima. Kod nje je izražen duže vrijeme problem odnosa među igračima u reprezentaciji, što je jedan od razloga izostanka željenih rezultata.

  • Jeste li očekivali da Danska superiorno osvoji naslov svjetskog prvaka? 

– Ne mogu reći da sam bio sto posto uvjeren da će Danska osvojiti zlatnu medalju. Prije početka prvenstva smatrao sam da su Francuska i ona glavni favoriti za titulu. Pošto su se ove dvije selekcije sastale u polufinalu koje su Danci dobili ubjedljivo, nije bilo moguće da igraju finale. Danska je pobijedila sve protivnike u 10 utakmica koje nisu bile rezultatski neizvjesne i zaslužila je titulu prvaka.

  • Poslije dva kola grupe 2 kvalifikacija za EP, Hrvatska vodi sa četiri, druga je Švajcarska sa dva, dok su Belgija i Srbija osvojile po bod. Da li će mečevi sa Srbijom, 10. aprila u gostima i četiri dana kasnije kod kuće biti teški?

– Srbija ne igra na nivou na kojem je bila u prošlosti i ne bi nam trebala predstavljati problem u dvije utakmice. Kvalitet je na strani Hrvatske i nadam se da ćemo to potvrditi sa dvije pobjede. Osvojićemo lagano prvo mjesto i plasirati se na Evropsko prvenstvo.

  • Kako ocjenjujete učinak drugih reprezentacija iz regije?

– Ne mogu ih komentarisati. Nisam gledao njihove utakmice, niti znam koje pozicije zauzimaju, kao ni protivnike u kvalifikacijama.

  • Nadate li se plasmanu Hrvatske na OI 2020. u Tokiju?

– Hrvatska ima velike šanse da se kvalificira na olimpijski turnir, bez obzira na to u kojoj će skupini nastupiti. Vjerujem da Hrvatska sa podmlađenom momčadi može ostvariti uspjeh na Olimpijadi.   

  • Kome dajete najveće izglede u borbi za trofej Lige prvaka? 

– PSG i Barcelona su dva najozbiljnija pretendenta za naslov, a dao bih blagu prednost francuskoj ekipi. Ona ima kvalitetnu momčad i trenera Raula Gonzaleza, pa je prvi favorit. Od ostalih ekipa, Veszprem igra sve bolje i vraća se u pravu formu, te bi jedini mogao iznenaditi u borbi za prvaka.

  • Koliko je PPD Zagreb pokazao u dosadašnjem toku Lige prvaka?

– PPD Zagreb ima šansu da pokuša u nedjeljnoj utakmici pozitivnim rezultatom iznenaditi Flensburg i plasirati se u osminu finala. Ulaskom među 16 najboljih ekipa na Starom kontinentu, Zagreb bi postigao cilj u Ligi prvaka. Sa novim trenerom Brankom Tamšeom, ubrzao je igru i ovim načinom igre u osmini finala može se ravnopravno nositi sa svakim protivnikom.  

  • Kako ocjenjujete kvalitet SEHA lige i ko su kandidati za prvaka?

– Kvalitet SEHA lige je dobar i ona je ozbiljno natjecanje. Šteta je što Vardar nastupa sa drugom momčadi na gostovanjima, kao i još neke jače ekipe. Slabije momčadi nastoje odigrati što bolje i ozbiljnije u SEHA ligi, koja je dobra šansa za afirmaciju mladih igrača.

Vardar, koji je izvanredno organiziran klub i Meshkov Brest izdvajaju se kvalitetom ove sezone. Imaju najbolje ekipe, kontinuirano igraju i u Ligi prvaka, te ih vidim u finalu, mada se ni drugi neće unaprijed predati.

  • Mogu li Nexe i PPD Zagreb pomrsiti račune favoritima u regionalnoj ligi?

– Nexe ili Zagreb možda mogu iznenaditi Meshkov, ako budu odmjerili snage u polufinalu završnog turnira. Ipak, Meshkov je domaćin Final Foura, igraće pred svojim navijačima i to mu je značajna prednost. Nexe igra izvanredno u SEHA ligi i EHF Cupu. Velike zasluge u tome ima trener ekipe iz Našica Hrvoje Horvat. Donio je napredak, vidi se njegov rukopis u igri Nexea, koja je znatno bolja i mogu napraviti probleme svakome.

  • Kako sada gledate na titule olimpijskog i svjetskog prvaka sa ex Jugoslavijom?

– Bivša država imala je pravilo da igrači mogu otići vani sa 28 godina, što joj je davalo veliku prednost u odnosu na sadašnje zemlje u regiji. U tadašnjoj zajedničkoj ligi sudjelovalo je puno jakih klubova. Velika koncentracija kvaliteta u igračkom kadru bila je široka baza za odličnu reprezentaciju koja je osvajala najsjajnije medalje na međunarodnoj sceni.

  • Slično je bilo sa Metaloplastikom, dvostrukim uzastopnim pobjednikom Kupa evropskih šampiona. U čemu je bila tajna podviga?

– Momčad Metaloplastike bila je izvanredno izbalansirana. U izuzetno talentovanu ekipu dovedeni su igrači koji su nedostajali da ona bude kvalitetno pokrivena na svim pozicijama. Stvorena je sjajna atmosfera i okruženje u ekipi gdje su igrači dali maksimum da osvoje naslove prvaka. Bili su svjesni da ne mogu računati na veliki novac. Dvostruka titula prvaka Evrope pomogla im je kasnije prilikom transfera u inostrane klubove, gdje su mogli puno bolje zaraditi.

Izvor: Al Jazeera