Bashir osuđen na dvije godine zatvora zbog korupcije

Omar al-Bashir se trenutno nalazi u zatvoru Kobar (Reuters)

Bivši predsjednik Sudana Omar al-Bashir osuđen je na dvije godine zatvora po optužbama za finansijske neregularnosti u prvom od nekoliko slučajeva koji se vodi protiv njega, nakon što je svrgnut sa vlasti poslije gotovo 30 godina.

Bashir, koji je svrgnut u aprilu, nakon nekoliko mjeseci demonstracija, pojavio se na sudu u prijestolnici Kartumu u subotu, suočen s optužbama za korupciju i ilegalno posjedovanje stranih valuta u vrijednosti od 130 miliona dolara koje su pronađene u koferu u njegovom domu.

Dok bivši predsjednik priznaje da je primio 25 miliona dolara od saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, izjasnio se da nije kriv po iznijetim optužbama.

Reporterka Al Jazeere Hiba Morgan izvještava iz Kartuma da to nisu jedine optužbe protiv njega.

Raspisana međunarodna potjernica

“Prije nekoliko dana ispitan je o njegovoj ulozi u državnom udaru 1989. godine, kada je došao na vlast, nakon što je svrgnuta demokratski izabrana vlada.”

Bashir se trenutno nalazi u zatvoru Kobar, gdje je nekada slao mnoge od svojih političkih protivnika.

Njega, također, traži Međunarodni krivični sud (ICC) u Hagu, za zločine protiv čovječnosti, ratne zločine i genocid u sudanskoj regiji Darfur. Još nije poznato da li će biti izručen ovome sudu Ujedinjenih naroda.

Uprkos međunarodnoj potjernici za njim, koja postoji od 2009. godine, Bashir je uspio putovati u nekoliko arapskih i afričkih zemalja.

Izvor: Al Jazeera i agencije