Bashar al-Assad: Oslobodit ćemo svaki pedalj Sirije

Assad pozvao izbjeglice širom svijeta da se vrate u Siriju (EPA)

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad izjavio je da jedino sirijska država može da zaštiti grupe na sjeveru zemlje i poručio da će vojska “osloboditi svaki pedalj Sirije” od stranih trupa. 

“Svaki pedalj Sirije biće oslobođen, a svaki uljez je neprijatelj”, rekao je Assad u obraćanju prenošenom preko televizije. 

Američka agencija AP napominje da on nije tom prilikom pomenuo najavljeno povlačenje 2.000 američkih vojnika sa sjevera Sirije, ali da je rekao da niko ne bi trebalo da se “kladi na zaštitu” od Amerikanaca.

Agencija navodi da je djelovalo da se to odnosi na kurdske borce, koji su saveznici SAD-a, na sjeveru zemlje, a koji strahuju od turskog napada nakon povlačenja američkih vojnika sa sjeveroistoka Sirije. 

Pozvao izbjeglice da se vrate

Assad je nagovijestio da je SAD “prodao” svoje kurdske partnere i poručio da će se sirijska vojska vratiti u tu oblast nakon povlačenja američkih vojnika. 

“Onim grupama koje se klade na Amerikance, kažemo da vas Amerkanci neće zaštititi…”, rekao je Assad. 

On im je poručio i da će ih Amerikanci “strpati u džepove” kako bi im poslužili kao “sredstvo za trampu” što su, kako tvrdi, već počeli da rade.

“Niko vas neće zaštititi osim vaše države”, naglasio je Assad, a prenosi Reuters. 

On je pozvao izbjeglice širom svijeta da se vrate u Siriju. 

Izvor: Agencije