Barzani potvrdio održavanje referenduma, Turska upozorava

Vijeće je upozorilo da je Ankara spremna koristiti svoja 'prava' u skladu s međunarodnim sporazumima (Reuters)

Turska je oštro osudila planirani referendum o nezavisnosti Iračkog Kurdistana, zakazan za sljedeću sedmicu, saopćivši da nije legitiman i da je Ankara spremna zadati “protivudarac” ako se referendum održi.

“Neprihvatljiva i nelegitimna priroda referenduma još se jednom pokazala”, saopćilo je Vijeće nacionalne sigurnosti Turske nakon sastanka kojim je predsjedavao predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

Vijeće je upozorilo da je Ankara spremna koristiti svoja “prava” u skladu s međunarodnim sporazumima, prenosi AFP.

‘Postojat će cijena’

“Ako se referendum održi, Turska zadržava prava na osnovu bilateralnih i međunarodnih sporazuma”, saopćilo je Vijeće.

Regionalna vlada Kurdistana, uprkos protivljenju Turske, Irana i SAD-a, odlučila je održati neobavezujući referendum o nezavisnosti, zakazan za 25. septembar.

Ankara je i ranije upozoravala u vezi s održavanjem referenduma, naglasivši da može dovesti do “građanskog rata” i da će “postojati cijena” ako se održi.

Turska, međutim, uprkos svim prijetnjama, nije naglasila kakvi se koraci mogu očekivati.

Vijeće je također saopćilo da je referendum “ogromna greška” i da prijeti nacionalnoj sigurnosti Turske, pozvavši čelnike Kurdistana da otkažu referendum.

Čelnik Iračkog Kurdistana Masoud Barzani naglasio je u Erbilu da će referendum biti održan u ponedjeljak.

‘Dijalog nakon 25. septembra’

“Sada referendum više nije u mojim rukama, kao ni u rukama političkih stranaka, on je u vašim rukama”, rekao je pred okupljenima na nogometnom stadionu u glavnom gradu autonomne regije.

“Spremni smo na ozbiljan dijalog s Bagdadom, ali nakon 25. septembra, jer je sada prerano”, dodao je.

Uprkos tome što Turska posljednjih godina gaji jake veze s regionalnom vladom Kurdistana, plaši se da će referendum raspaliti separatističke tendencije među kurdskim stanovništvom na teritoriji Turske, navode agencije.

Izvor: Agencije