Oglasi

Barzani: Kurdi su spremni na dijalog s Bagdadom

Predsjednik Regionalne vlade Kurdistana pozvao iračku centralnu Vladu da se uključi u dijalog, umjesto što prijeti sankcijama.
Masoud Barzani kaže da stav međunarodne zajednice u vezi s referendumom nije bio ispravanEPA

Predsjednik Regionalne vlade Kurdistana Masoud Barzani pozvao je svjetske sile da poštuju volju miliona Kurda koji su na referendumu glasali za nezavisnost tog iračkog regiona.

On je u televizijskom obraćanju pozvao iračku centralnu Vladu u Bagdadu da se uključi u "ozbiljan dijalog, umjesto što prijeti" kurdskoj Regionalnoj vladi sankcijama.

"Referendum je protekao uspješno, većina je glasala 'za' i Regionalna kurdska uprava na sjeveru Iraka je ušla u novi proces", rekao je Barzani.

Naglasio je da želi početi, kako je kazao, važne razgovore s iračkom centralnom Vladom.

"Želimo ući u ozbiljne i važne razgovore s iračkim centralnim vlastima", rekao je Barzani te zatražio od premijera Iraka Haidara al-Abadija da ne zatvara vrata dijaloga.

Podsjetio je centralne vlasti u Bagdadu kako su do sada u međusobnim odnosima imali i uspone i padove.

'Razgovori umjesto prijetnji'

"S Vama imamo bogato iskustvo. Imali smo i padove i uspone. Dođite da na prijateljski način počnemo ozbiljne razgovore, umjesto prijetnji. Ne zbog nametanja ideja o održanom referendumu i crtanja granica. Naš apel premijeru [Iraka Haideru al-] Abadiju i svima koji vjeruju u dijalog je - ne zatvarajte vrata razgovorima", poručio je Barzani.

Dodao je kako su tokom prethodnih 25 godina dokazali da su bili faktor stabilnosti, a ne prijetnja, Turskoj i Iranu, naglasivši značaj prijateljskih odnosa među stranama.

Na kraju je istakao da stav međunarodne zajednice u vezi s pomenutim referendumom nije bio ispravan.

"Regionalna kurdska uprava na sjeveru Iraka će, kao i ranije, i dalje, u duhu solidarnosti, nastaviti djelovati s međunarodnom zajednicom u vezi s pitanjima kao što su borba protiv terorizma i migranti", rekao je on.

Irački premijer Abadi isključio je ranije svaku mogućnost razgovora o kurdskoj nezavisnosti.

"Možda se suočavamo s teškoćama, ali ćemo ih prevazići", rekao je Barzani, naglasivši kako je ”referendum protekao uspješno”.

Izvor: Agencije