Oglasi

Barroso novi predsjednik ključne koalicije protiv COVID-19

Svijetu treba GAVI više nego ikada, kako bi garantirao da će vakcina protiv COVID-19 stići u sve zemlje, poručio je bivši portugalski premijer.
Savez GAVI zadužen je za koordinaciju globalnog pristupa vakcini protiv COVID-19EPA-Arhiva

Bivši predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso imenovan je za predsjednika Saveza GAVI, koji nadzire sistem globalnog pristupa vakcini protiv korona virusa pod okriljem Ujedinjenih naroda.

Upravni odbor Saveza GAVI, u kojem su UNICEF, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Svjetska banka i fond Billa i Melinde Gates, jednoglasno je potvrdio izbor bivšeg premijera Portugala, koji je deset godina bio na čelu EK-a, a zatim radio za investicionu banku Goldman Sachs.

"Svijetu treba GAVI više nego ikada i kako bi garantirao da će vakcina protiv COVID-19 stići u sve zemlje, bogate i siromašne, i za nastavak glavne misije, zaštite miliona ljudi od bolesti koje se mogu izbjeći", izjavio je Barroso, prenosi Tanjug, pozivajući se na SeeBiz.

Pristup vakcinama u siromašnim zemaljama

To javno-privatno partnerstvo osnovano je 2000. godine, kako bi se omogućilo pristup vakcinama u siromašnim zemljama.

Od izbijanja pandemije COVID-19 organizaciju sa sjedištem u Ženevi je WHO zadužila za koordiniranje UN sistema za globalni pristup vakcini protiv COVID-19, nazvan COVAX.

Bivši portugalski premijer će naslijediti Nigerijku Ngozi Okonjo-Iwealu, koja je sada kandidatkinja za direktoricu Svjetske trgovinske organizacije (WTO), a mandat u predsjedništvu Saveza GAVI završava joj se krajem decembra.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.