Barroso novi predsjednik ključne koalicije protiv COVID-19

Savez GAVI zadužen je za koordinaciju globalnog pristupa vakcini protiv COVID-19 (EPA)

Bivši predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso imenovan je za predsjednika Saveza GAVI, koji nadzire sistem globalnog pristupa vakcini protiv korona virusa pod okriljem Ujedinjenih naroda.

Upravni odbor Saveza GAVI, u kojem su UNICEF, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Svjetska banka i fond Billa i Melinde Gates, jednoglasno je potvrdio izbor bivšeg premijera Portugala, koji je deset godina bio na čelu EK-a, a zatim radio za investicionu banku Goldman Sachs.

“Svijetu treba GAVI više nego ikada i kako bi garantirao da će vakcina protiv COVID-19 stići u sve zemlje, bogate i siromašne, i za nastavak glavne misije, zaštite miliona ljudi od bolesti koje se mogu izbjeći”, izjavio je Barroso, prenosi Tanjug, pozivajući se na SeeBiz.

Pristup vakcinama u siromašnim zemaljama

To javno-privatno partnerstvo osnovano je 2000. godine, kako bi se omogućilo pristup vakcinama u siromašnim zemljama.

Od izbijanja pandemije COVID-19 organizaciju sa sjedištem u Ženevi je WHO zadužila za koordiniranje UN sistema za globalni pristup vakcini protiv COVID-19, nazvan COVAX.

Bivši portugalski premijer će naslijediti Nigerijku Ngozi Okonjo-Iwealu, koja je sada kandidatkinja za direktoricu Svjetske trgovinske organizacije (WTO), a mandat u predsjedništvu Saveza GAVI završava joj se krajem decembra.

Izvor: Agencije