Barrick Goldu zabrana za rad u Čileu

Čileanski Žalbeni sud je korporaciji Barrick Gold zabranio nastavak radova u kontroverznom rudniku zlata u Pascua Lami jer je uništio glečere i zagadio pitku vodu, izvijestila je  novinarka Al Jazeere Teresa Bo.

Grižnja savjesti izjeda Claudija Paeza Moralesa. Bio je sretan kada je dobio posao u rudniku zlata visoko u Andama, na čileansko-argentinskoj granici.

No, onda se dogodilo nešto što ga je natjeralo da da otkaz.

” Rekli su nam da trebamo paziti na okoliš i glečere. Međutim, kad smo otišli u planine, rekli su nam da iskopamo kanale tako što ćemo razbijati glečere. Koristili su čak i dinamit. Sada moramo piti vodu iz ovih kontejnera koje nam Vlada donosi, jer nema garancija i dokaza da voda nije zagađena”, kazao je Morales.

Kršenje zakona

Na povratku kući, Claudio je sa sobom ponio i komad glečera Esperanza, glavni izvor vode za lokalno stanovništvo. Kako kaže, ovo je dokaz da Barrick Gold krši čileanski zakon o okolišu.

Pascua-Lama je površinski rudnik, a kanadski Barrick Gold, najveća svjetska rudarska kompanija za vađenje zlata, glavni je investitor. No, Sud joj je nedavno zabranio daljnji rad.

“Ovo područje se ubraja među najveće rezerve zlata na svijetu. Rad u rudniku zabranjen je sve dok kompanija ne napravi odvodni sistem i kanale kako bi se spriječilo zagađenje glečera i pitke vode. No, uprkos tome, ovi ljudi žele da im se oduzme okolišna dozvola”, izvijestila je Bo.

Mnogi od njih žive nedaleko od rudnika, baš poput i porodice Ernestine Sandon Ramirez, koja je tu već generacijama. Kako kaže, Barrick mora otići.

‘Nepoželjni u Čileu’

Ramirez je kazala: “Ne želimo ih ovdje. Pustite ih neka idu. Zagadili su nam vodu. Nekad sam pila vodu iz rijeke, ali im više ne vjerujem”.

Barrick Gold tvrdi da želi nastaviti raditi, poštujući najviše okolišne standarde. No, analitičari smatraju da je Barrick već otišao predaleko

“Čile ima dugu tradiciju u rudarstvu i prikazuje se kao najbolja zemlja na svijetu za investicije. Ovdje je sve fleksibilno i mislim da je to Barrick neodgovorno zloupotrijebio”, ocijenio je Lucio Concha, stručnjak za okoliš.

Claudio Paez Morales  svjedočio je zlodjelima koja su počinjena. Kako kaže, otkako su obustavljeni radovi vodostaj rijeke je viši. On smatra da kanadskoj kompaniji dozvola za rad još dugo ne bi trebala biti vraćena.

Izvor: Al Jazeera