Barr: Ozbiljne nepravilnosti u zatvoru u kojem se ubio Epstein

Zatvor na Manhattanu u kojem je Jeffrey Epstein bio zatvoren od jula (EPA)

Američki glavni državni tužilac William Barr je rekao u ponedjeljak da postoje „velike nepravilnosti“ u saveznom zatvoru u kojem je u subotu ujutro pronađen mrtav milijarder Jeffrey Epstein, gdje je bio zbog optužbi za trgovinu seksualnim robljem. 

Barr, koji je u subotu najavio pokretanje dvije istrage o toj drami, rekao je na konferenciji u New Orleansu da je „konsterniran i bijesan“ zbog propusta u osiguranju saveznog zatvora na Manhattanu, gdje je Jeffrey Epstein bio zatočen od početka jula.

„Garantujem vam da će se istraga nastaviti o bilo kojim Epsteinovim sudionicima“, dodao je, prenosi Hina.

Nekoliko medija je navelo u nedjelju da je Epstein bio sam u ćeliji, iako bi u njoj uvijek trebala biti dva zatvorenika, te da nije poštivano obilaženje svakih 30 minuta.

Milijarder, pronađen povrijeđen 23. jula nakon očitog prvog pokušaja samoubistva, nije bio pod pojačanim nadzorom nakon 29. jula.

Bliski odnosi s bogatim i moćnim ljudima

Jeffrey Epstein (66) se družio s brojnim poznatim osobama iz politike i jet-seta, pronađen je mrtav u subotu ujutro u jednom od najsigurnijih zatvora na Manhattanu, gdje je čekao proces koji je trebao početi najranije u junu 2020. 

Finansijer je imao bliske odnose s bogatim i moćnim ljudima u SAD-u i van zemlje, uključujući predsjednika Donalda Trumpa. 

Prema sudskim navodima družio se i s britanskim princom Andrewom. 

Njegova smrt, nešto više od mjesec dana nakon hapšenja zbog trgovine maloljetnicama, izazvala je ogorčenje, naročito među žrtvama koje su razočarane jer mu se neće suditi. Prijetilo mu je do 45 godina zatvora.

Njegova smrt uslijedila je dan nakon što su objavljene stotine stranica sudskih dokumenata u kojima se iznose nove optužbe protiv njega i njegovih bogatih i slavnih prijatelja i poznanika.

Izvor: Agencije