Barnier: Unija otvorena za ambicioznije dogovore s Londonom

Ako Britanci kažu da žele ambiciozniji odnos, mi smo otvoreni za razgovor, rekao je Michel Barnier. (Arhiva)

Evropska unija otvorena je za mogućnost “ambicioznijeg” dogovora o Brexitu nego što je bio prijašnji koji je britanski Parlament odbio, izjavio je glavni pregovarač EU-a za Brexit Michel Barnier.

Težak parlamentarni poraz dogovora premijerke Therese May prisilio ju je na potragu za novim prihvatljivijim alternativnim prijedlozima kod drugih stranaka.

Također se povećao rizik da će Britanija napustiti EU 29. marta bez ikakvog dogovora da ublaži izlazak.

Britanska trgovinska politika

May je očekivala da će nakon Brexita sveobuhvatni sporazum o slobodnoj trgovini za dobra i usluge iz EU-a kao dio potpuno nezavisne britanske trgovinske politike.

Parlamentarna opozicija u Britaniji, laburisti, žele da ta zemlja ostane u carinskoj zoni s EU-om, što bi to isključilo, a ostali žele da Velika Britanija ostane još bliža s EU-om ostajući u jedinstvenom tržištu, poput dogovora koji EU ima s Norveškom.

“Ako Britanci kažu da žele ambiciozniji odnos, mi smo otvoreni za razgovor”, rekao je Barnier.

On se ne nada da dogovor postignut tokom dvije godine na temeljima koje je prvotno htjela May može dovesti do njegovog poboljšanja.

Plan za nepredviđene situacije

Ranije je Barnier je rekao da će plan za nepredviđene situacije, donesen kako bi se nosili s neuređenim Brexitom, biti proveden u klimi nepovjerenja.

“Ako ne bude dogovora, provest ćemo mjere za nepredviđene situacije”, naglasio je on.

“No, to će biti vrlo teško i neće biti provedeno u klimi povjerenja. Najbolji garant je postizanje dogovora”, zaključio je Barnier.

Izvor: Agencije