Oglasi

Barnier: Sporazum o Brexitu u naredna dva mjeseca

Velika Britanija je odredila 29. mart iduće godine kao datum izlaska, što znači da se sporazum mora postići do novembra.
Barnier kao još jedno od najtežih pitanja spomenuo je oznake geografskog porijekla kojih EU ima oko 3 hiljadeEPA

Glavni pregovorač Evropske unije za Brexit Michel Barnier poručio je kako se u narednih šest do osam sedmica može očekivati sporazum o izlasku Velike Britanije iz tog saveza, a da je izgradnja snažnog partnerstva nakon razvoda u zajedničkom interesu obiju strana.

Barnier je na panelu na temu britanskog izlaska u sklopu Bledskog strateškog foruma pokazao dokument o pregovorima Bruxellesa i Londona, ustvrdivši kako je većina otvorenih pitanja označena zelenom bojom, što znači da je postignut sporazum.

"Oko 80 posto sadržaja je dogovoreno, pa nismo daleko od konačnog sporazuma", rekao je Barnier, zaključivši kako se dogovor može očekivati u narednih 6 do 8 sedmica. 

Velika Britanija je odredila 29. mart iduće godine kao datum izlaska, što znači da se sporazum mora postići do novembra jer ga poslije moraju ratificirati britanski i Evropski parlament, zaključio je Francuz. 

Jedna od najvećih prepreka dogovoru i dalje je pitanje buduće regulacije granice između Republike Irske, članice EU,  i Sjeverne Irske, dijela Ujedinjenog Kraljevstva. 

Okončan sukob

Barnier je podsjetio kako je sporazum na Veliki petak, postignut prije dvadeset godina, dovršio sukobe između irskih protestanata i katolika i stvorio temelje za stabilnost i saradnju dviju Irski koje postoje danas i koje su podržane evropskim sredstvima.

Francuz je upozorio da to treba sačuvati kako ne bi došlo do novih kriza, no ustvrdio je kako će nakon Brexita definitivno postojati granica između dvije države koja je danas nevidljiva.

Barnier je pojasnio kako Evropska unija mora imati kontrole na vanjskim granicama kako bi se zaštitili potrošači i proizvođači i ukinule unutarnje granice, zbog čega je to nužno i u Sjevernoj Irskoj.

Naglasio je kako mu je cilj "detraumatizacija" graničnih kontrola, odnosno slanje poruke da one neće dovesti do značajnijeg razdvajanja dviju Irski jer određene vrste provjera, poput onih veterinarskih, na granicama dviju država već postoje. 

Kao još jedno od najtežih pitanja spomenuo je oznake geografskog porijekla kojih EU ima oko 3 hiljade.

Bivši francuski ministar vanjskih poslova na panelu je naglasio kako iznimno žali zbog britanske odluke. Prisjetio se kako mu je jedno od prvih izlazaka na biračko mjesto bio referendum o ulasku Ujedinjenog Kraljevstva, Irske, Danske i Norveške u EU 1972.

"U Brexitu nema pobjednika. To je negativan proces bez dodane vrijednosti", rekao je Barnier. 

Unija uči iz kriza

Ukazao je na to kako napuštanje EU-a znači i izlazak iz 750 međunarodnih sporazuma, navevši kao primjer onaj o avijaciji koji mora biti ponovno ispregovaran kako bi "britanski avioni mogli sletjeti u Sloveniji, a slovenski u Velikoj Britaniji". 

Izrazio je ogromno poštovanje prema toj državi, pa i premijerki Theresi May, te naglasio kako je u zajedničkom interesu da dvije strane dugotrajno grade snažno partnerstvo. Poručio je i kako evropski političari trebaju proučiti zašto se 53 posto Britanaca odlučilo za izlazak, te nešto naučiti iz toga. 

Govoreći o budućnosti Unije Barnier je naglasio kako taj savez nauči poruku iz svake krize, poput one financijske iz 2008. i 2009. nakon čega je Evropa izmijenila svoje financijske mehanizme. 

"Moramo biti zajedno ako želimo biti suvereni" jer države same nisu dovoljno jake da se odupru utjecajima svjetskih sila, zaključio je Barnier.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.