Barnier ‘otvoren’ za buduće odnose Evropske unije i Londona

Mivhel Barnier kaže da sporazum o razdruživanju ima 600 stranica i da 'neće biti drugog' (EPA)

Glavni pregovarač Evropske unije za Brexit Michel Barnier je izjavio da je “otvoren” prema izmjeni dokumenta o budućim odnosima između EU-a i Velike Britanije ako premijerka Theresa May i opozicioni laburisti postignu dogovor.

“Taj tekst od 26 stranica, koji opisuje buduće odnose, može biti poboljšan, jedino se o tome može pregovarati. Sve to ovisi o May i [lideru laburista Jaremyju] Corbynu”, rekao je Barnier.

“Nadam se da će razgovori između May i Corbyna napredovati, sve je moguće”, dodao je.

Kada je riječ o mogućnostima za buduću saradnju, “otvoreni smo”, naglasio je, jer “to je dokument od 26 stranica koji se može ispraviti, dopuniti, poboljšati”.

“Za to je potrebno nekoliko dana, nekoliko sedmica. Spreman sam to učiniti ako se Corbyn i May dogovore da kažu: ‘Napokon, tražimo carinsku uniju”, objasnio je Barnier.

Carinski sporazum s EU-om

Dodao je da sporazum o razdruživanju ima 600 stranica i da “neće biti drugog”, ponovivši svoje protivljenje novim pregovorima o tome.

List Sunday Times izvijestio je da vlada Therese May planira u zakon uvrstiti carinski sporazum s EU-om kako bi pridobila opozicionu Laburističku stranku da podrži sporazum o Brexitu.

“Prema novom planu, premijerka bi ponudila izmjenu zakona o napuštanju Unije kako bi obuhvatila carinski sporazum”, izvještava list.

Što duže bude trajala potraga za kompromisom s opozicijskom Laburističkom strankom kako bi se osigurala parlamentarna većina za prihvatanje sporazuma dogovorenog s EU-om, to će biti manje vjerovatno da će Velika Britanija napustiti EU, rekla je britanska premijerka u subotu.

“Ujedinjeno Kraljevstvo u sve je većoj opasnosti da nikad ne izađe iz EU-a što duže ovo bude trajalo”, poručila je May.

Ona do sada nije uspjela osigurati većinsku podršku za svoj sporazum s Briselom, koji su odbili pojedini konzervativni i zastupnici Demokratske unionističke stranke Sjeverne Irske.

Nestaje vizija o Brexitu

Okrenula se stoga opozicionoj Laburističkoj stranci kako bi osigurala većinu za sporazumni Brexit, no njihov je čelnik Corbyn u subotu poručio kako od May očekuje da odustane od svojih uslova.

Sunday Telegraph  prenosi poruku Andree Leadsom, čelnice Donjeg doma britanskog Parlamenta, koja je napisala da bi ponovno izjašnjavanje o članstvu Velike Britanije u EU bila “konačna izdaja”.

“Drugi bi referendum bio konačna izdaja”, napisala je Leadsom, pobornica izlaska Velike Britanije iz EU-a.

“Zahtijevao bi dugotrajnu odgodu, ponovno pobudio podjele, a s obzirom na to da Parlament do sada nije uspio poštivati rezultate prvog, nemamo razloga vjerovati da bi poštovao i drugi referendum.”

“Vizija koju smo imali o Brexitu nestaje i ponestaje nam vremena da je spasimo”, poručila je Leadsom.

Izvor: Agencije