Oglasi

Barnier nudi Londonu 'jednostrani izlazak' iz carinske unije

Pregovarač Evropske unije kaže da će Velika Britanija i dalje morati poštovati obavezu da neće biti kontrola na granici između Irske i Sjeverne Irske.
Republika Irska, Sjeverna IrskaGlavni razlog protivljenja sporazumu u Prlamentu u Londonu je zaštitni mehanizam koji će omogućiti da se na Irskom otoku ne stvori tvrda granicaEPA - Arhiva

Europska unija spremna je dati Velikoj Britaniji pravo na jednostrani izlazak iz carinske unije, izjavio je glavni pregovarač EU-a Michel Barnier za Brexit, u pokušaju da sporazum o izlasku Velike Britanije iz Unije učini prihvatljivim britanskom Parlamentu.

On je naglasio da će Velika Britanija i dalje morati poštivati obvezu da neće biti kontrola na granici između Irske, koja je članica EU-a, i Sjeverne Irske, dijela Ujedinjenog Kraljevstva.

To je pitanje u prethodnim pregovorima dovelo do prijedloga da carina bude u Irskom moru.

Samo tri tjedna prije nego bi Velika Britanija 29. ožujka trebala napustiti Uniju, podijeljeni britanski Parlament mora prihvatiti sporazum.

Strah od 'backstopa'

Britanska premijerka Theresa May pozvala je blok u petak da učini posljednji pokušaj da se premosti zastoj.

Glavni razlog protivljenja već ispregovaranom sporazumu između Londona i Bruxellesa u Parlamentu u Londonu je "backstop", zaštitni mehanizam koji će omogućiti da se na Irskom otoku ne stvori tvrda granica.

Euroskeptično krilo Konzervativne stranke strahuje da bi to moglo zauvijek ostaviti Ujedinjeno Kraljevstvo vezano uz trgovinske propise EU-a.

"EU se obvezuje dati Ujedinjenom Kraljevstvu opciju da izađe jednostrano iz carinske unije, dok se drugi elementi 'backstopa' moraju zadržati kako bi se izbjegla tvrda granica", napisao je Barnier na Twitteru, nakon sastanka s veleposlanicima 27 zemalja članica.

Nastavlja se intenzivan rad

"Ujedinjeno Kraljevstvo neće biti primorano ostati u carinskoj uniji protiv svoje volje", dodao je.

Kako se približava datum britanskog izlaska iz EU-a, na obje strane Kanala raste zabrinutost zbog gospodarske štete koju bi mogao prouzročiti izlazak Velike Britanije iz Unije bez sporazuma.

"EU će nastaviti sljedećih dana intenzivno raditi kako bi osigurao da Ujedinjeno Kraljevstvo napusti EU sa sporazumom", istaknuo je Barnier.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.