Barnier: Ili dogovor, ili haotičan britanski razvod od EU-a

Michel Barnier je govorio o potrebi postizanja većine za alternativu izlasku bez dogovora (EPA)

Pregovarač Evropske unije za Brexit Michel Barnier je upozorio britanske zastupnike da bi njihovi sukobljeni pokušaji da izmijene, odgode ili zaustave izlazak Velike Britanije iz Unije mogli u martu rezultirati haotičnim razvodom ako se ne ujedine oko jedne alternative.

Govoreći o parlamentarnom odbacivanju dogovorenog sporazuma između Londona i Brisela i žestokim raspravama između i unutar stranaka o sprečavanju da Velika Britanija 29. marta izađe iz EU-a bez sporazuma, kako ne bi došlo do haosa u društvu i ekonomiji, Barnier je pred Donji dom britanskog Parlamenta stavio dvije mogućnosti.

“Postoje dva moguća načina izlaska iz EU-a”, poručio je on na skupu poslovnih i radničkih čelnika u Briselu.

“Prvi je uredan izlazak, temeljen na dogovoru koji smo u proteklih 18 mjeseci korak po korak postigli s Velikom Britanijom; drugi je haotični izlazak.”

‘Mi se iskreno nadamo…’

“Napuštanje EU-a bez sporazuma bio je početni scenarij, a čini se da u Donjem domu postoji većina koja se protivi izlasku bez dogovora. No, samo protivljenje neće spriječiti da se to ne dogodi krajem marta. Kako bi to zaustavili, treba se pojaviti još jedna većina”, kazao je Barnier, bivši francuski ministar, koji je govorio na engleskom jeziku kako bi njegova poruka stigla do britanskih zastupnika.

Barnier je govorio o potrebi postizanja većine za alternativu izlasku bez dogovora.

“To je cilj političkih konsultacija koje je počela [britanska premijera] Theresa May, a mi se nadamo, iskreno se nadamo, da će taj proces biti uspješan.”

Premijerka May rekla je kako će zahtijevati izmjene postojećeg dogovora kako bi nadišla ogroman otpor unutar svoje stranke, no neki od njenih konzervativnih zastupnika otkrili su da sarađuju s laburistima kako bi izglasali mjeru koja će natjerati May da traži odgodu izlaska umjesto razvoda bez sporazuma.

Barnier je u Briselu naglasio kako bi zahtjev za produženjem roka za izlazak pod Članom 50. Lisabonskog ugovora trebao doći od britanske vlade, što ona još nije učinila, a potom bi ga jednoglasno trebali prihvatiti 27 preostalih evropskih čelnika.

Izvor: Agencije