Barnier: EU će pratiti elemente sporazuma u Sjevernoj Irskoj

Michel Barnier: Sporazum o povlačenju moraju sve strane primjenjivati strogo i disciplinirano (EPA)

Evropska unija će vrlo pažljivo nadzirati elemente britanskog sporazuma o Brexitu u Sjevernoj Irskoj i neće dozvoliti da London ponovo otvori sporazum “na osnovu drugačije primjene”, izjavio je glavni pregovarač EU-a za Brexit Michel Barnier.

“Sporazum o povlačenju moraju sve strane primjenjivati strogo i disciplinirano”, rekao je on i dodao da se on ne može ponovo otvoriti na osnovu drugačije primjene, objavio je Reutres, prenosi Tanjug.

“Mi ćemo nadgledati njegovu korektnu primjenu veoma pažljivo”, dodao je.

Britanski premijer Boris Johnson i čelnici EU-a potpisali su sporazum o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Unije predviđen za 31. januar.

‘Novo poglavlje u historiji’

Johnson je na Twitteru objavio da je potpisao sporazum, pozdravljajući “novo poglavlje u historiji” svoje zemlje.

Nakon tri godine političke krize u Ujedinjenom Kraljevstvu, od referenduma o Brexitu 2016. godine, priča se privodi kraju te Velika Britanija i EU dovršavaju posljednje formalnosti prije razlaza.

Predsjednici evropskih ustanova potpisali su ugovor o razdruživanju i poslali ga Evropskom parlamentu, koji će ga ratificirati 29. januara, što je posljednji čin u raskidanju burne veze.

Britanska kraljica Elizabeta II također je dala kraljevsko odobrenje tekstu kojim se regulira razlaz poslije 47 godina s EU-om.

Tekst je definitivno usvojen u britanskom Parlamentu.

Centralna tema sage o Brexitu sve vrijeme je bila Irska, tačnije granica Republike Irske, koja je u EU, i Sjeverne Irske, koja je u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Irci s obje strane granice nisu zadovoljni nijednom dosadašnjom ponudom.

Irski Unionisti smatraju da je irski identitet žrtvovan radi interesa Engleske.

Dogovor o budućim odnosima

Od 31. januara, kada je zvanični razlaz, počinje period tranzicije do kraja 2020. godine.

Velika Britanija će u tom periodu nastaviti primjenjivati pravila EU-a, ali neće učestvovati u donošenju odluka u Uniji.

Time se izbjegava nagli prekid veza.

U tom prelaznom periodu dvije strane se također trebaju dogovoriti o budućim odnosima, posebno o trgovinskom sporazumu, mada mnogi smatraju da je to suviše kratko vrijeme za takve pregovore.

Izvor: Agencije