Barnier: Dogovor o Brexitu još uvijek moguć ove sedmice

Michel Barnier je istakao da je za dogovor ostalo manje od pet mjeseci (EPA)

Sporazum Evropske unije s Velikom Britanijom moguć je ove sedmice, kako bi se došlo do prijateljskog razlaza, izjavio je u utorak evropski pregovarač za Brexit Michel Barnier.

Britanski mediji javljaju da je moguć vanredni samit EU-a u slučaju da se na sastanku koji traje u Luksemburgu ne postigne dogovor, prenosi Hina.

“Razgovori tokom vikenda i jučer [ponedjeljak] bili su intenzivni, pa ako i budu sve teži, sporazum je ove sedmice još uvijek moguć”, rekao je Barnier po dolasku na sastanak u Luksemburgu, na kojem bi trebao informirati ministre evropskih poslova EU-a o stanju s Brexitom, uoči evropskog samita 17. i 18. oktobra.

“Izvijestit ću ministre kako bih im rekao gdje smo s time danas. Jasno je da bilo kakav sporazum morao biti prihvatljiv svima, to znači čitavom Ujedinjenom Kraljevstvu i EU. Dopustite mi, također, da dodam da je zaista vrijeme da se dobre namjere pretvore u pravni tekst”, dodao je.

Pokuša izlaska iz slijepe ulice

Barnieru će se u Luksemburgu priključiti britanski ministar za Brexit Steve Barcley, njegov sagovornik u pregovorima.

Evropska unija spremna je razmotriti sazivanje vanrednog samita kako bi se postigao dogovor o Brexitu te da bi se to moglo dogoditi krajem mjeseca.

London i Brisel pokušavaju se dogovoriti kako izbjeći povratak tvrde granice na Irski otok nakon Brexita, što je ključna sporna tačka između dvije strane.

To je potrebno kako bi se očuvao mir na Irskom otoku, koji je bio poprište desetljeća nasilja, a na kojem se nalaze Republika Irska, članica EU-a, i Sjeverna Irska, pokrajina Ujedinjenog Kraljevstva.

Pregovori o Brexitu između Londona i EU-a trajali su u ponedjeljak do 23:00 sata, a najavljeno je da će se nastaviti u utorak, rekao je britanski izvor blizak pregovorima.

“Pregovori su trajali do 23:00 sata prošle večeri i trebali bi se nastaviti jutros”, kazao je izvor.

Ranije je objavljeno da bi London mogao dati novi prijedlog za Brexit u utorak, u pokušaju da se izađe iz slijepe ulice.

Posljednji sastanak prije samita

Šef diplomatije Holandije Stef Blok rekao je pri dolasku na sastanak kako se nada da će sporazum biti postignut.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas naglasio kako “nije baš siguran” da je dogovor blizu, a francuski šef diplomatije Jean-Yves Le Drian je kazao kako je spreman razgovarati o produženju roka za Brexit, ali da samo produženje neće riješiti probleme.

Finska ministrica Tytti Tuppurainen kazala je da je dogovor još moguć, ali da se blok mora pripremiti i za mogućnost da do dogovora neće doći, kao i za mogućnost odgode.

Evropski ministri sastali su se u Luksemburgu na posljednjem pripremnom sastanku prije samita u četvrtak i petak.

Izvor: Agencije