Barnier: Brexit ostavlja bezbrojne posljedice

Ne treba nam negativno glasanje protiv nečega, nego glasanje za nešto, rekao je Michel Barnier (EPA)

Glavni europski pregovarač za Brexit Michel Barnier upozorio je da su posljedice britanskog izlaska iz Europske unije “bezbrojne na svim područjima” te napomenuo kako su sve opasnosti u Velikoj Britaniji bile potcijenjene tokom referenduma i nakon njega.

“Svi su gubitnici zbog Brexita, i to nema nikakvu dodanu vrijednost. Svako razdvajanje izaziva nesigurnost kod onih koji se razdvajaju, a sporazum koji smo ispregovarali donosi sigurnost”, opisao je Barnier.

Sporazum koji je britanska premijerka Theresa May dogovorila s europskom stranom dva puta je odbačen u britanskom Parlamentu.

Britanski zastupnici su, također, izglasali da ne žele izlazak bez sporazuma.

Sporna granica s Republikom Irskom

Barnier je istaknuo da Londonu nije dovoljno reći što ne želi, nego obrnuto – što želi.

“Nastavljam biti strpljiv, miran i pun poštovanja prema Velikoj Britaniji i njezinu narodu. Ako Ujedinjeno Kraljevstvo želi napustiti EU na uredan način, onda je ovaj sporazum jedini mogući i jedini koji imamo. Ne treba nam negativno glasanje protiv nečega, treba nam pozitivno glasanje, glasanje za nešto, a ne protiv nečega”, rekao je Barnier.

Najsporniji dio dogovorenog sporazuma za britanske zastupnike je zaštitni mehanizam kojim se želi izbjeći ponovno uvođenje granice na irskom otoku na način da Velika Britanija ostane u carinskoj uniji dok se ne pronađe neko drugo rješenje.

“U Republici Irskoj to nije teoretsko pitanje. Ti je riječ o miru, o stabilnosti otoka. Puno je napora uloženo da se dođe do mira i sada nije moguće ponovno uvesti granice na otoku. Naša je zadaća sačuvati mir”, kazhao je Barnier.

Odluka da se izbjegne ponovno uvođenje granice otvara drugo pitanje, a to je zaštita jedinstvenog europskog tržišta.

‘Ostajemo prijatelji, saveznici…’

“Svaki proizvod koji iz Velike Britanije dođe u Irsku istodobno ulazi u sve naše članice. Tražili smo razne načine da izbjegnemo granice, ali nismo došli do rješenja. Stoga smo se, dok se ne nađe trajno rješenje, dogovorili da Ujedinjeno Kraljevstvo ostane dio carinske unije. Nije nam namjera beskonačno ga zadržati u toj carinskoj uniji”, rekao je Barnier.

Prema dogovorenom i u britanskom Parlamentu odbačenom sporazumu, kontrolirala bi se roba koja dolazi iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku kako bi se izbjegla granica na otoku, što je “crvena krpa” za sjevernoirske unioniste i za dobar dio britanske politike.

“Velika Britanija ostaje naš prijatelj, saveznik, partner. Novo partnerstvo moramo izgraditi na novim osnovama, nakon što ono više neće biti moguće na temelju jedinstvenog tržišta”, kaže Barnier.

Izvor: Agencije