Barcelonin drugi najveći profit u povijesti

Barcelona je u ljetnom prelaznom roku potrošila 143 miliona eura, a najveći 'ulov' je Luis Suarez (EPA)

Nogometni klub Barcelona ostvario je prošle sezone rekordan prihod od 530 milijuna eura, a zaradio je 41 milijun eura, priopćeno je u utorak.

Član uprave kluba zadužen za financije Javier Faus rekao je da je 41 milijun eura drugi najbolji profit kluba, nakon onog iz sezone 2011/12, kada je iznosio 49 milijuna eura, prenose agencije.

On je istaknuo da je za četiri sezone, otkako je nova uprava došla na čelo kluba, u sezoni 2010/11, klub ostvario zaradu od 113 milijuna eura.

Smanjen neto dug

Barcelona je u sezoni 2013/14. smanjila neto dug za 44 milijuna eura, a od dolaska nove uprave za 143 milijuna eura.

“Od 30. lipnja ove godine dug iznosi 287 milijuna eura, a prije četiri godine Barcelona je dugovala 431 milijun eura”, rekao je Faus.

On je istaknuo da su komercijalni i sponzorski ugovori kluba bili pokretačka snaga iza tih pozitivnih promjena i da su revizije u posljednje četiri godine bez izuzetka bile čiste.

U posljednje četiri godine Barcelona je sa 24. skočila na drugo mjesto Forbesove liste najbogatijih klubova na svijetu. 

Španjolski klubovi dominiraju što se tiče potrošnje u transferima u ljetnom prijelaznom roku.

Najviše novaca na transfere

Na prvom je mjestu Barcelona sa 143 milijuna eura potrošnje, od čega se većina odnosi na dovođenje Luisa Suareza iz Liverpoola.

U tom iznosu je i transfer hrvatskog reprezentativca Ivana Rakitića iz Seville.

Na drugom mjestu je Real Madrid, koji je do sada na pojačanja (a doveo je, između ostalih, Jamesa Rodrigueza iz Monaca i Tonija Kroosa iz Bayern Minhena), potrošio 110 milijuna eura.

Na trećem mjestu nalazi se Liverpool, na četvrtom Chelsea, a na petom mjestu ponovno je španjolski klub, Atletico Madrid. 

Atletico je potrošio 88,5 milijuna eura na pojačanja, a blizu četvrtine tog iznosa odnosi se na dovođenje hrvatskog reprezentativca Marija Mandžukića iz Bayern Minhena.

Izvor: Agencije