Barcelona u prošloj sezoni zaradila 841 milion eura

Barcelona je pretekla Real Madrid, koji je zaradio 757,3 miliona eura (EPA)

Najbogatiji nogometni klubovi na svijetu, a u prvih 20 nalaze se samo evropske ekipe, i prošle su takmičarske sezone (2018/19) uspješno poslovali, prenosi Hina.

Svi su, osim Rome, povećali svoje prihode, a po prvi puta na vrhu liste nalazi se Barcelona sa 840,8 miliona eura prihoda.

Barcelona je pretekla Real Madrid, koji je zaradio 757,3 miliona eura, pokazuje studija Deloittea, jedne od najvećih revizorsko-konsultantskih kompanija na svijetu.

Na listi 20 klubova koji su imali najveće prihode u prošloj sezoni najviše je engleskih ekipa, čak osam – Manchester United, Manchester City, Liverpool, Tottenham, Chelsea, Arsenal, West Ham i Everton.

Deloitte ovakve studije radi već 23 godine, a kod većine klubova najveći udio u prihodima ima zarada od prodaje televizijskih prava za prenose utakmica.

Juventus profitirao od Ronalda

Slijede prihodi od prodaje ulaznica i licenciranih navijačkih suvenira (dresovi, trenerke, kape, šalovi…).

Deloitteova studija u prihode ne računa zaradu od igračkih transfera.

Barcelona je svoje prihode u odnosu na sezonu ranije povećala za 150 miliona eura, a tome je najviše pridonijela činjenica što je preuzela kontrolu nad prodajom licenciranih navijačkih suvenira.

Uspješni nastupi u Ligi prvaka, također, znatno utječu na prihode klubova, a to se najbolje vidi u slučaju Tottenhama, prošlosezonskog finaliste, čija je zarada 21 posto veća.

Na marketinšku vrijednost klubova utječu i nogometne zvijezde, pa je tako Juventus profitirao dovođenjem Cristiana Ronalda, koji na Instagramu ima više pratitelja nego Real Madrid i Barcelona zajedno.

Izvor: Agencije