Barcelona savladala Real Madrid u Superkupu

Isključenja Realovih igrača uslijedila nakon oštrog starta Marcela nad Fabregasom (EPA)

Lionel Messi postigao je pobjedonosni gol za trijumf njegove Barcelone nad Real Madridom od 3:2 u veoma uzbudljivoj, drugoj utakmici španskog Superkupa koji su Katalonci osvojili ukupnim rezultatom 5:4.

Trenutno najbolji igrač svijeta upisao je još jedan vrhunski nastup, a u prvom duelu postigao je jedan gol i asistirao za drugi, te je najzaslužniji što je njegov tim došao do prvog trofeja ove sezone.

Zaključak protekle sezone španskog nogometa završen je masovnom tučom, a tri igrača su dobila crvene kartone nakon što je Realov Marcelo oborio Barceloninog debitanta Cesca Fabregasa.

Prvo je Realov brazilski branič isključen, a „pocrvenjeli“ su i njegov saigrač Mesut Ozil, te Barcelonin David Villa.

Katalonski tim je poveo sa 1:0 u 15. minuti kada je mrežu Reala zatresao Anders Iniesta na asistenciju Messija. „Kraljevi“ su nekoliko minuta kasnije poravnali preko Cristiana Ronalda, dok je Argentinac Messi do kraja prvog dijela ponovo doveo svoj tim u prednost (2:1).

Devet minuta prije kraja, Real Madrid je poravnao pogotkom Karima Benzeme, da bi nezaustavljivi Messi doveo evropske prvake do pobjede pred samo okončanje duela.

Prkosni Mourinho

“Igrači su pokazali nadljudske napore jer nam nedostaju neki igrači, dok su neki daleko od najbolje forme”, izjavio je trener pobjedničke ekipe Pepe Guardiola.

Njegov kolega sa klupe Reala, Jose Mourinho, koji nije pobijedio nijednom u osam posjeta stadionu Nou Camp, ostao je prkosan uprkos porazu.

“Da kažemo kako smo sretni iako nismo osvojili pehar, bili bismo licemjeri”, kazao je portugalski stručnjak.

Ipak, pored Messijevih čarolija, utakmica će biti zapamćena po masovnoj tuči na kraju meča. Na konferenciji za novinare, Mourinho je optužio nogometaše Barcelone da su se namjerno bacali na teren pri kontaktima sa njegovim igračima.

Barcelona, kojoj je ovo prvi put da je ukupnim rezultatom u španskom Superkupu savladala Real Madrid, započela je meč na svom terenu u istom sastavu koji je savladao Manchester United u finalu Lige prvaka u maju.

Izvor: Al Jazeera i agencije