Barcelona izdala dozvolu za katerdalu čija gradnja traje 137 godina

Građevinarima koji trenutno rade na katedrali izdata je radna dozvola koja važi do 2026. godine (Wikipedia)

U Barceloni je konačno zvanično izdata građevinska dozvola za nedovršenu katedralu Sagrada familia (Sveta porodica), koju je dizajnirao čuveni arhitekta Antonio Gaudi, a čija je izgradnja počela prije 137 godina.

Skupština Grada Barcelone saopštila je da je građevinarima koji trenutno rade na katedrali izdala radnu dozvolu koja važi do 2026. godine, prenosi AP.

Građevinari kažu da je to dovoljno vremena da se završi podizanje centralnih tornjeva znamenite rimokatoličke katedrale. 

Zvaničnici Barcelone su saopštili da će gradu biti isplaćeno 4,6 miliona eura nadoknade, u skladu sa sporazumom s fondacijom zaduženom za završetak i očuvanje Sagrada familije.

Bit će najviša religiozna građevina u Evropi

Kamen temeljac za katedralu položen je 1882. godine, ali zvaničnici Barcelone kažu da nema zapisa koji svedoče o tome da je ikada izdata dozvola za njenu izgradnju, iako je jednom zatražena, i to 1885. godine. 

Ipak, radovi na ovoj, danas popularnoj turističkoj atrakciji, nikada nisu prestali.

Više od 4,5 miliona posjetilaca poseti Sagrada familiju svake godine, a procenjuje se da 20 miliona turista bez ulaženja uživa u pogledu na ogromne zvonike katedrale.

Kada bude završen centralni toranj, Sagrada familia će sa 172,5 metara biti najviša religiozna građevina u Evropi, navode građevinari.

Izvor: Agencije