Barcelona: Gaudijeva Sagrada Familia bez građevinske dozvole

Jedina dozvola izdata je 1882. godine, kada su lokalne vlasti odobrile Gaudiju da se plan "procesuira". (EPA)

Čuvena katedrala španskog arhitekte Antonija Gaudija, Sagrada Familia u Barceloni, koja je i pod zaštitom UNESCO-a, gradi se bez nadzora zvaničnika koji bi trebalo da osiguraju poklapanje izgradnje sa građevinskim normama, piše španski El Pais.

Katedrala izrađena u gotskom stilu, gradi se već 136 godina, a radove ne nadziru ni lokalni Savjet niti katalonska regionalna vlada, piše list i ističe da to čuveno zdanje dnevno, u prosjeku posjeti 12.000 ljudi.

Godišnje katedralu posjeti blizu 4,5 miliona ljudi i procjenjuje se da je ona najposjećenija turistička atrakcija u Španiji.

Kako se navodi, planirano je da Sagrada Familia bude završena do 2026. godine, na 100. godišnjicu smrti Antonija Gaudija, ali uprkos ogromnom značaju projekta za Barcelonu i okolinu, čuveno zdanje nema općinsku dozvolu za izgradnju.

Jedina dozvola izdata je 1882. godine, kada su lokalne vlasti odobrile Gaudiju da se plan “procesuira”.

Katedrala čak nije upisana u registar imovine, a od 1995. godine, zemljište na kome se zdanje nalazi, vodi se kao vlasništvo biskupije Barcelone.

Biće najviša zgrada u Barceloni

Nakon više od jednog vijeka izgradnje katedrale, odbor za izgradnju i gradonačelnica Barcelone Ada Colau su 2015. godine počeli pregovore kako bi regulisali izgradnju i plaćanje dozvola po specijalnom urbanističkom planu, a koji bi trebali da se završe do kraja ove godine.

Do tada, radovi na izradi bazilike nastaviće se bez bilo kakvog nadzora.

Nedostatak kontrole građevinskih radova, omogućio je turistima da posjećuju lokalitet rađene bez bilo kakvih građevinskih pravila, pa je tako 2007. godine otkriveno da je osam stubova “ušlo” u šetalište za 20 do 50 centimetara.

Gradska Skupština povodom toga ništa nije preduzela, piše list.

Colau je izjavila da ona samo radi na postizanju sporazuma koji će osigurati građevinsku dozvolu za katedralu, da se nastavi izgradnja prema projektu Antonija Gaudija.

Do sada je završeno blizu 70 posto katedrale visoke 85,4 metara.

Kada se 2022. godine bude postavila kupola Isusa Krista, najviša od 18 planiranih, to će biti najviša zgrada u Barseloni sa 172,5 metara.

Izvor: Agencije