Bannon neće sarađivati s etnonacionalističkim i rasističkim strankama

Steve Bannon je poručio da etnonacionalisti, rasisti i antisemiti nikad neće moći pomoći radničkoj klasi, jer nikada neće pobijediti (EPA)

Steve Bannon, heroj populističkih stranaka i bivši strateg američkog predsjednika Donalda Trumpa, izjavio je kako nikada ne bi sarađivao sa strankama koje promoviraju “etnonacionalizam” ili rasizam.

“Ne vjerujem u etnonacionalizam, mislim da je smiješan, mislim da je glup”, rekao je on na medijskoj konferenciji u Bergenu, u zapadnoj Norveškoj.

“Etnonacionalisti, rasisti, anti-semiti… nećemo sarađivati s tim ljudima”, dodao je Bannon.

“Moralno ste u krivu i nećete pomoći radnicima i srednjoj klasi, zato jer nikada nećete pobijediti”, naglasio je.

Bannon je bio jedan od govornika na medijskom festivalu u Bergenu, gdje ga je intervjuirala američka dopisnica za dnevnik Aftenposten iz Osla Christina Pletten.

Podrška populističkim strankama

Od kako je napustio Bijelu kuću 2017. godine, Bannon se usredotočio na rad s evropskim populistima te je osnovao Pokret, radnu jedinicu u Briselu koja će davati podršku populističkim i anti-establišment strankama na evropskim izborima.

Distancirao se od stranaka poput ekstremno desne Zlatne Zore iz Grčke te mađarske stranke Jobbik, ali je naglasio “podršku” mađarskom premijeru Viktoru Orbanu i italijanskom ministru unutrašnjih poslova Matteu Salviniju, čelniku desne stranke Liga.

Rekao je da neke stranke, poput njemačke Alternative za Njemačku – AfD, “možda imaju sumnjive korijene i možda su počeli s nekim upitnim čelnicima, no rade kako bi izašli iz toga te im izražava podršku”.

Tokom intervjua, koji je trajao sat vremena, Bannon, glasan kritičar mainstream medija, rekao je kako počinje dan čitanjem “tradicionalnih novina” poput The Financial Timesa, The New York Timesa i The Guardiana, unatoč tome što smatra da “ponekad imaju nepravedne predrasude”.

Izvor: Agencije