Bannon: Desni populisti će izazvati potres u Briselu

Steve Bannon: Sada možete vidjeti supergrupu koju su stvorili evropski populisti i nacionalisti (EPA)

Steve Bannon, bivši savjetnik i strateg američkog predsjednika Donalda Trumpa, očekuje kako će desničarski populistički pokreti osvojiti trećinu mjesta u novom sazivu Evropskog parlamenta i izazvati potres u Briselu.

On već neko vrijeme boravi u Evropi, iako insistira da nije savjetnik evropskih populističkih grupacija, nego svojevrsni “posmatrač” uoči nadolazećih evropskih izbora.

“Sada možete vidjeti supergrupu koju su stvorili evropski populisti i nacionalisti”, kazao je Bannon u Berlinu za agenciju dpa.

“Smatram da biste mogli imati, ako se trenutni trendovi nastave, 33 ili 35 posto zastupnika u EP-e iz ‘suverenističkih’ pokreta. To će izazvati potres u Briselu.”

Puna podrška za desničarski AfD

To je impresivan rezultat, s obzirom da je populizam proglašen “mrtvim” prije dvije godine, kada je u Francuskoj izabran Emmanuel Macron za predsjednika, dodao je bivši Trumpov savjetnik.

Protestni pokreti, uključujući “Žute prsluke” u Francuskoj, pomogli su u oživljavanju populizma u Evropi.

Bannon tvrdi kako je uvijek bio velika pristalica evropskih populističkih stranaka, iako kaže kako je ideja o mogućem formiranju novog evropskog (populističkog) saveza osmišljena bez njegove pomoći.

“Populistički suverenisti u Evropi ne trebaju pomoć. Razumjeli su tačno šta trebaju činiti. Znaju kako motivirati svoju biračku bazu”, istakao je on.

Bannon je za vrijeme boravka u Njemačkoj proveo neko vrijeme s članovima krajnje desne stranke Alternativa za Njemačku – AfD, uključujući i nositelja liste za EP Joerga Meuthena.

Kina je i za Njemačku veliki problem

“Mislim da u AfD-u ima iznimnog potencijala”, rekao je.

Bannon vjeruje kako je budućnost AfD-a “neograničena”, iako je priznao da se stranka suočavala s rasizmom i ksenofobijom u svojim redovima.

On sebe naziva “ekonomskim nacionalistom”, pa je savjetovao AfD-u da se fokusira na radnike, ekonomska pitanja i trgovinu s Kinom.

“Nikada nisam vjerovao ni u šta što je povezano s etno-nacionalizmom. Mislim da je to smiješan koncept. To samo ograničava populističke nacionalističke suverenističke pokrete u ostvarivanju njihovih ciljeva”, kazao je Bannon.

Smatra kako će Kina “biti jednako velik problem za Njemačku kao što je sada u SAD-u” ako se Berlin ne suprotstavi rastu kineskog tehnološkog sektora, od čega je mnogo toga, tvrdi Bannon, “ukradeno” njemačkim firmama.

Predviđa kako će, baš kao i u SAD-u, radnici biti glavna podrška AfD-u i pomoći u njegovu prodoru na evropsku političku pozornicu.

Ne podržava Zlatnu zoru i Jobbik

“Mislim da smo sada na samom početku AfD-a”, rekao je Bannon.

Od kako je napustio Bijelu kuću 2017. godine, Bannon se fokusirao na rad s evropskim populistima te je osnovao “Pokret”, svoju “ispostavu” u Briselu, koja podržava populističke i protestne stranke na evropskim izborima.

Budući da ne želi imati posla s rasistima i antisemitima, distancirao se od stranaka poput ekstremno desne grčke Zlatne zore i mađarskog Jobbika, ali naglašava podršku mađarskom premijeru Viktoru Orbanu i italijanskom ministru unutrašnjih poslova Matteu Salviniju, čelniku desne Lige.

Izvor: Agencije